Blogerky, ktoré vedia ako dobre bývať a žiť

Sú mladé, šikovné a vedia ako dobre bývať a hlavne žiť. Reč je o slovenských blogerkách Rebeke Dostálkovej z Fresshion a Barbore Babockej z Feathers to Dust. Zatiaľ čo prvá zdokonaľuje svoje umenie v kuchyni, druhá po skončení architektúry prepadla novej vášni – práci so sklom. V špeciálnom výbere predstavujú svoje ♥ kúsky a v rozhovore nižšie vám porozprávajú o svojom bývaní a sviatočnej nálade.

P. S. : Rebeka sa s vami navyše podelí o recept na domáce Oreo keksíky a Barbora predstaví svoju novú éterickú kolekciu sklenených misiek.

Ako by ste definovali svoje terajšie bývanie?

Rebeka: Aj keď momentálne bývam v prenajatom byte, snažím sa ho zútulniť ako sa len dá. Najbližší mi je asi jednoduchý škandinávsky štýl s farebnými akcentami. Momentálne u mňa vedie kombinácia šedej, bielej, žltej a mintovej. Síce si veľké kusy nábytku zatiaľ iba imaginárne zhromažďujem na pintereste, teším sa ako raz budem naozaj zariaďovať vlastné bývanie. No musím sa priznať, že obzeranie a nakupovanie doplnkov a rôznych blbostí do domácnosti (predovšetkým do kuchyne!) ma náramne baví už teraz.

Barbora: Momentálne obývam podkrovnú izbu s úžasným výhľadom na Bratislavu, je to však len dočasná záležitosť, pretože dúfam, že čoskoro ma z hlavného mesta odveje niekam inam. Spolunažívam s knižkami a rastlinami a teším sa častým návštevám.

collage_barbora home
Sila svetla, dreva a dizajnových dekoratívnych predmetov. Archív: Barbora Babocká/Feathers to Dust

Kedy je domov naozajstným domovom?

Rebeka: Podľa mňa taký ten útulný pocit, ktorý vytvárajú osobné veci s jedinečným príbehom. U nás je to veľa kníh, fotiek, kvetov a rôznych rozkošných drobností ako napr.vankúš v tvare líšky, keramické kapkejky, papierové vrecká namiesto kvetináčov, dóza s ružovým klokanom či plyšová brokolica. A nesiem zabudnúť ani na kopec obrazov, rámov a kresieb, pretože môj milý je šikovný umelec.

Barbora: Môj domov robí domovom rodina. Je to rovnako o mieste ako aj o ľuďoch, mám rada našu veľkú záhradu, a to keď môžem doma niečo pre svojich najbližších navariť či napiecť.

Rebeka, Ty rada varíš a hlavne pečieš. Máš už svoje vianočné zásoby a chystáš ešte niečo špeciálne?

Na také to reálne vianočné pečenie vo veľkom sa ešte len chystám. Už som ale stihla vyskúšať (a nafotiť na blog) viacero nových receptov, z ktorých minimálne tie výborné domáce Oreo keksíky pridám k tradičným dobrotám, ktoré u nás nesmú každý rok chýbať. Tie spolu s maminou zvyčajne pečieme len pár dní pred Štedrým dňom (inak by bolo riziko, že sa ho nedožijú), pustíme si k tomu koledy a máme už takú naozajstnú vianočnú atmošku. Veľmi sa na to teším!

IMG_0062
Barborina nová vášeň – vlastná výroba sklenených predmetov. Archív: Barbora Babocká/Feathers to Dust

Barbora, máš vyštudovanú architektúru a miluješ dobrý dizajn. Ktoré kúsky máš doma najviac obľúbené?

Okrem postele, ktorá nie je zrovna dizajnovým kusom, mám najradšej všetky tie „lapače prachu“, ktoré robia každý priestor jedinečným a osobitým. Zarámované spomienky či artefakty z ciest. Rada pracujem so sklom, takže začína sa mi to zaplňať aj v tomto smere.

A ako zvyčajne trávite Vianoce a bude to tento rok rovnaké?

Rebeka: Áno, bude! S rodinou, výborným jedlom, rozprávkami, vo vianočnom pyžame a v perinách so sobíkmi.

Barbora: Vianoce trávim v kruhu svojich blízkych, mám rada, keď sa na chvíľu všetko spomalí, som oddaná tradíciám, vianočnému ničnerobeniu, pojedaniu koláčikov, takže s vianocami neplánujem žiadne experimenty.

collage_barb_misky
Misky z Barborinej novej kolekcie. Archív: Barbora Babocká/Feathers to Dust

A teraz už poďme na sľúbený recept! Skúšali ste na Vianoce piecť niečo netradičné – napríklad Oreo sušienky? Rebeka áno a musíme povedať, že s kľudným svedomím môžu nahradiť klasické sviatočné kláčiky. Ako na nich?

oreo cervena podlozka

Príprava domácich Oreo keksíkov. Archív: Rebeka Dostálková/Fresshion

Potrebujete:

Na cesto:
100g masla
1 hrnček hladkej múky
½ hrnčeka kryštálového cukru
½ hrnčeka kvalitného kakaa (čím viac % tým lepšie)
1 vajce
1 čl prášku do pečiva
½ čl soli

Na náplň:
50g masla
100g krémového syra
2 pl smotany na šľahanie
1 a ½ hrnčeka práškového cukru
½ vanilkového lusku

oreo vonku a s naplnou

Už sú takmer hotové. Len spojiť! Archív: Rebeka Dostálková/Fresshion

Postup:
Do vyšľahaného masla s cukrom pridáme vajce, štipku soli a ručne zapracujeme múku s kakaom a práškom do pečiva. Vznikne nám kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme, povykrajujeme keksíky, ktoré môžme aj opečiatkovať (pečiatky mám z Tchiba a sobíka zo Zootu) a pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 10-12 minút (záleží podľa veľkosti keksíkov).

Medzitým si pripravíme vanilkovú náplň. Na tú vyšľaháme maslo s polovicou práškového cukru, pridáme smotanu, krémový syr, zrniečka vanilky a nakoniec podľa chuti zvyšok cukru. Vychladnuté keksíky naplníme vanilkovým krémom a skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke.

oreo rozkotulane

A môžeme sa do nich konečne pustiť! Archív: Rebeka Dostálková/Fresshion


Rebeka Dostálková/Fresshion

Píše o sebe, móde, jedle, oblečení, cestovaní, kapkejkoch, kozmetike…Jednoducho o všetkom, čo ju baví. Miluje mašle, pásiky, bodky, makrónky, francúzštinu, midi sukne, cestovanie, dobré jedlo, fotenie a …svoj ružový bicykel.

Barbora Babocká/Feathers to Dust

Hovorí si babô a je architektka a blogerka, hľadajúca prácu snov. Na blogu Feathers To Dust píše už piaty rok, o tom čo robí jej neobyčajný život krajším. Najradšej je, keď sa plní peknými miestami, architektúrou, zaujímavými udalosťami a samozrejme len a len peknými fotkami s hŕstkou milých slov a tipov kam sa ísť pozrieť, čo dizajnové si kde kúpiť, alebo čo dobré si dať na obed.

Leave A Reply

Navigate