Veľká noc inak: 4 tipy na skvelé a rýchle jedlá bez výčitiek

Veľká noc a prejedanie sa. Ani vy s tým nie ste tak úplne zmierení?  Výborne. Možno sa vám bude hodiť pár tipov, ako si sviatky odľahčiť od všetkých šunčičiek, vajíčok, bielej múky či rafinovaného cukru. Prekvapte rodinu a najbližších. Ako alternatívu k tradičnému jedlu, pod ktorým sa bude váš stôl určite prehýbať, pripravte niečo odľahčené. Tak poďme na to!

Škoricovo-ovsené lievančeky

Veľká noc
Vločky, celozrnná múka, škorica či cmar. Maškrtiť sa dá aj zdravo! Zdroj: twopeasandtheirpod

„Čo na srdci, to na jazyku,“ hovorí sa.  Platí to však aj opačne? Dáme ruku do ohňa za to, že po ochutnaní týchto nebeských lievančekov áno!

Ingrediencie: 

  • 1 šálka celozrnnej múky
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 šálky cmaru
  • 1/4 šálky čerstvého masla, roztavené a ochladené na teplotu miestnosti
  • 2 veľké vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Vo veľkej mise rozšľaháme múku, vločky, cukor, prášok do pečiva, sódu, soľ a škoricu.
  2. V stredne veľkej mise zmiešame cmar, rozpustené maslo, vajcia a vanilkový extrakt.
  3. Zmiešame mokré a suché prísady . Hotové cesto necháme odpočívať po dobu aspoň 20 minút. Zmes vydrží v chladničke 3-4 hodiny pred prípravou lievančekov.
  4. Ohrejeme panvicu na strednú teplotu a následne začneme s vyprážaním. Pečieme z každej strany 1 až 2 minúty. Po opečení ihneď podávame.

Bonami tip: Hotové lievance môžeme podávať s ovocím a javorovým sirupom. Ak však postrádate kvalitnú panvicu, pozrite k nám na web. V aktuálnej kampani Kuchynské elektro za pár eur je stroj na prípravu mini lievancov trefou do čierneho.

Očistná špenátovo-brokolicová polievka

Veľká noc
Vyskúšajte polievku, ktorá osvieži, očistí a fantasticky nabudí. Ak je niečo „fresh“, tak je to táto polievka. Zdroj: deliciouslyella

Nielen na Zelený štvrtok sa hodí príval energie a pôstneho jedla. O tom, že nielen modrá vie byť dobrá, ale že minimálne rovnako jej konkuruje zelená sa presvedčíte pri ochutnaní tejto prečisťujúcej polievky.

Ingrediencie: 

  • 600 ml vody
  • 1 hlavička brokolice
  • 1 vrecko mrazeného alebo čerstvého špenátu (200g)
  • 1 plechovka fazule
  • hrsť koriandra
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky rasce
  • 1 citrón
  • olivový olej
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup:

  1. Brokolicu rozdelíme na malé kúsky.
  2. Rozdrvíme cesnak a vložíme ho do panvice s rascou, soľou, korením a olivovým olejom. Opekáme minútu, potom pridáme brokolicu. Zalejeme vodou.
  3. Brokolicu varíme do zmäknutia, až potom vmiešame špenát.
  4.  Malú chvíľku po špenáte pridáme premytú fazuľu, citrónovú šťavu a koriander. Zmixujeme do hladkej konzistencie. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme šťavu z 1 citróna.

Pestrofarebný šalát na privítanie jari 

Veľká noc
Jar by mala byť cítiť nielen vo vzduchu, ale aj na tanieri. Zdroj: vegkitchen

Jar, príroda, nadšenie, život. Základné piliere pestrofarebného šalátu, ktorého príprava je maximálne jednoduchá.

Ingrediencie:

  • 6 šálok umytého a roztrhaného akéhokoľvek listového šalátu (rukola, baby špenát, lollo rosso, valeriánka)
  • ¼ šálky na tenko nakrájanej červenej cibule
  • 2-3 malé olúpané a nakrájané mesiačiky pomaranča,
  • ¼ šálky opečených a priečne nakrájaných mandlí
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice balzamicového octa alebo bieleho vínneho octa
  • 2 lyžice pomarančového džúsu
  • kôra z polovice bio pomaranča (nemusí byť)

Postup:

  1. V tomto prípade nepôjde o nič zložité. Všetky ingrediencie vložíme do šalátovej misy a premiešame dohromady.

Dokonalý čokoládový koláč

Veľká noc
Delikátny čokoládový koláč, ako ste ho ešte určite nejedli! Tipnete si hlavnú surovinu? Zdroj: archív autorky

Dámy a páni, pripravte si vidličky prosím! Nečakajte žiadne zalepenie lepkom, ale vyberavú chuť, na ktorej hlavnú zložku by ste prišli len ťažko. O to väčšie prekvapenie bude, keď spokojným stravníkom prezradíte, že je to fazuľa. Vyskúšané za vás! 🙂

Ingrediencie: 

  • 2 konzervy červených fazulí
  • 3 ks vajíčok
  • 10 lyžíc medu (záleží podľa chuti)
  • 8 lyžíc kokosového oleja
  • 6 lyžíc kvalitného kakaa
  • štipka soli
  • štipka mletej škorice
  • 1 a 1/4 lyžičky prášku do pečiva

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Zmiešame si práškové kakao, škoricu, soľ a prášok do pečiva.
  2. V ďalšej miske zmixujeme dohladka fazuľu, vajcia, kokosový olej a med, kým nevznikné súvislá nadýchaná hmota.
  3. Následne zmiešame tekutú zmes so suchou.
  4. Hotovú zmes pomaly a jemne prelejeme do tortovej formy, ktorú si buď vymažeme kokosovým olejom, alebo vyložíme papierom na pečenie. Pečieme pri konštantnej teplote 45 minút.

Či  už si z našich tipov vyberiete osviežujúcu polievku alebo prekvapivý koláč ako zdravšiu alternatívu k tradičným veľkonočným pochúťkam, sklamaní nebudete. A ak by vám okrem kuchynských ingrediencií predsa len niečo chýbalo, nezabudnite sa inšpirovať u nás.

Želáme vám veselú, tradičnú i netradičnú, Veľkú noc!

Leave A Reply

Navigate