Letná turistika a 3 tipy ako stráviť čas v prírode ešte príjemnejšie

Láka vás letná turistika a premýšľate, aké jedlo si so sebou zabalíte? Alebo zvažujete trek do hôr, ale predstava mastných špekáčok a paštéty z konzervy vás celkom desí? Skúste ísť na to inak! Máme pre vás 3 tipy, ako prežiť v prírode v pohodlí, neumrieť pri tom od hladu a ešte si to užiť.

1. tip – Príprava nadovšetko!

Ingrediencie pre jedlá vhodné na výlety, by mali spĺňať štyri hlavné kritériá – mali by mať nízku hmotnosť, mali by mať vysokú energetickú hodnotu, mali by byť trvanlivé a jednoduché na prípravu. Hlavne ten prvý a posledný bod sú absolútnou nevyhnutnosťou! Všetko jedlo totiž budete mať jedine na chrbte v batohu a každý gram naviac dokáže v kopcoch spôsobiť zbytočné trápenie. Preto veríme, že s prípravou jedla na výlety je ako ako s každým iným projektom – čím náročnejší vás čaká, tým viac a lepšie sa naň treba pripraviť.

Najjednoduhším spôsobom, ako si spestriť turistický jedálníček, je korenie. Soľ je samozrejmosťou, ale korenie, či chilli papričky sa tiež hodí mať po ruke. Krásnu inšpiráciu pre rôzne druhy trekových korení nájdete napríklad v obchodoch s azíjskými špecialitami. ďalšou variantou môže byť dopredu vysušené jedlo, a vedzte, že usušiť sa dá naoazj veľa vecí! Napríklad i praženica, losos alebo domáci vývar! Dopredu si napríklad môžete pripraviť i domáce cesto, ktoré potom v lese využijete na prípravu pečených zemiakových paciek.

Foto: Bonami.sk
Foto: Bonami.sk
2. tip – Piť, piť, piť!

To, že dodržiavanie pitného režimu je doslova životne dôležité, pripomínať asi nemusíme. No v horách to platí dvojnásobne! Ak sa rozhododnete pre celodenný výšľap, počítajte minimálne s 3-4 litrami tekutín. No okrem toho, že si musíte dávať pozor na to, koľko toho vypijete, v horách sa sústreďte i na to, čo pijete. V nížinách je samozrejme najzdravšia čistá voda, no vo vyšších polohách vám celkom stačiť nebude.

Voda totiž obsahuje málo minerálov a solí, takže sa z tela ľahko vyparí – jednoducho ju vypotíme. Tieto straty je treba potom kompenzovať – najdôležitejšie je nezabúdať na horčík! Tiež si nezabudnite dať pozor na to, že nie každá voda z lesnej studničky je zdravotne nezávädná. Skúste si preto najskôr zistiť, či proti prúdu rieky nestojí nejaká dedina. V každom prípade, zaručenou metódou na získanie tej najzdravšej vody, je jej prevarenie.

Foto: Bonami.sk
Dodržovať pitný režim je na cestách dôležité. Foto: Bonami.sk
3. tip – Dobré jedlo za odmenu

Niektorí ľudia by si mohli myslieť, že jedlo praktické na cesty musí byť zo zásady len nutným zlom. Iní ľudia majú na turistike najradšej práve chvíľky oddychu pri opekaní klobás. My sme ale našli niekoľko receptov, ktoré vám i uprostred divočiny zaručia gurmánsky zážitok a dodajú potrebnú energiu.

Narpíklad tieto zemiakové placky – cesto si môžete predpripraviť doma a tú najlepšiu chuť im dodá práve voľnýá oheň. Namiesto zemiakového cesta môžete ale použiť i iné, také, čo sa nerozteká a nebude sa veľmi lepiť na improvizovanú panvicu z kameňa. Čo sa týka zemiakového cesta, nepoužívajte na jeho výrobu nové zemiaky, z tých starých to bude jednoducho lepšie. Ak by placky ale aj tak mali tendenciu sa lepiť, položte ich najskôr na menej rozohriatu časť kameňa a až potom ich presunte na tú poriadne rozpálenú. Ak sa pečenia na kameni aj tak bojíte, zabaľte so sebou ešus a trochu masti a placky upečte na vrchnáku od ešusu klasicky, ako na panvici.

zemiakové placky
Zemiakové placky si v prírode jednoducho upečiete na kameni. Foto: Smart Press

Suroviny na zemiakové placky: 1 kg varených zemiakov , 1 vajce, 250 g hrubej múky. 100 ml javorového sirupu, soľ

  1. Zemiaky doma v šupke uvaríme. Necháme ich vychladnúť, olúpeme ich a na jemno nastrúhame. Zmiešame s vajcom, múkou a dvomi štipkami soli. Cesto dôkladne rozpracujeme a zabalíme ho do igelitového sáčku.
  2. Na mieste obeda založíme na vrstve plochých kameňov oheň (pozor na to, kde v lesoch, či na lúkach je povolené oheň robiť!). Keď budú kamene dosť vyhriate, časť uhlíkov z nich odhrabneme, ich povrch očistíme listami a na takto pripravenú plochu rozložíme placky z doma pripraveného cesta. Priebežne obraciame za pomoci dvoch vidličiek, alebo dvoch drievok.
  3. Hotové placky polejeme ľahkou vrstvou javorového sirupu, alebo potrieme slivkovým, či hruškovým džemom.
+ jeden tip naviac – čo si sebou zabaliť, keď sa chystáte na poriadnu túru
Bonami.sk
1. Taška na cestovné dokumenty Mes papiers importants, 2. Cestovná nabíjačka Pebble Smartstick, 3. Multifunkčný nožík Multi Tool, 4. Termoska Stanley Classic na jedlo 0.7 l, zelená, 5. Cestovné príbory GoEat, šedé, 6. Kempingový set s dvomi hrnčekmi Stanley, 7. Nôž Opinel Inox Oak, 8. Box na desiatu Gold Tin, 9. Smaltovaný hrnček Cream, 500 ml

Obálka_Outdoorová kuchařka

Inšpiráciu na článok sme čerpali z knižky „Outdoorová kuchařka“, z ktorej pochádza aj recept na placky a ktorá práve vyšla v spolupráci s vydavateľstvom SmartPress. A presne ju môžete vyhrať i u nás na Bonami.

Leave A Reply

Navigate