Valentínska súťaž o kuchárku je tu! Zapojíte sa? ♥

Aj zaneprázdnení ľudia môžu variť. Rýchlo, zdravo a uspokojujúco. Presvedčí vás o tom známa autorka Monika Kóňová, ktorú poznáte možno práve z jej labužníckeho blogu LaPetit. Svoju lásku k vareniu sa rozhodla preniesť aj na papier a výsledkom je úžasná kniha Spolu pri stole. Prečítajte si náš rozhovor a nižšie si zasúťažte aj o jeden z dvoch výtlačkov!

Ako by ste svoje varenie popísali 3 slovami?

Monika Kóňová: To sa nedá 🙂 Ale ak musím, tak sezónne, farebné a vždy s láskou.

Aké sú vaše obľúbené ingrediencie a prečo?

Monika Kóňová: Tých je veľmi veľa. Ale najradšej mám sezónne suroviny: na jar všetko zelené od špargle, hrášku, medvedieho cesnaku… V lete milujem najmä ovocie ako ríbezle, maliny, marhule a na jeseň sú to tekvice, cukety. A v zime najradšej varím s koreňovou zeleninou a vychutnávam si exotické ovocie. Každý vie, že paradajky v zime sú bez chuti a naopak v lete je asi nezmysel kupovať pomaranče.

Brownies ako stará známa vec? Cviklová prísada vás presvedčí o opaku! Foto: Monika Kóňová/LaPetit

Čo musíte mať stále v chladničke či špajzi ako základ v núdzových situáciách?

Monika Kóňová: Moja záchrana sú kvalitné cestoviny, olivový olej a cesnak. Cestoviny vydržia v špajzi dlho a tak ich mám vždy po ruke. A skvelá omáčka sa dá pripraviť aj z cesnaku na olivovom oleji. Ale aj mne sa stáva, že často stojím pred plnou špajzou a nemám čo uvariť 🙂

Ako odporúčate variť dnešným uponáhľaným pracujúcim ľuďom?

Monika Kóňová: Tiež som jedným z nich 🙂 Veľmi mi uľahčuje prácu napríklad uvarený cícer v konzerve a najnovšie aj šošovica. Rýchlo sa dajú pripraviť ako teplý šalát, hummus alebo príloha k mäsu. Tiež príprava cestovín nezaberie viac ako 20 minút a to aj s domácou omáčkou. Niekedy zvyknem uvariť hrniec polievky a zvyšok zamrazím na porcie. A aj taký toast s avokádom a pošírovaným vajíčkom je skvelý a pripravený za 10 minút. Chápem, že nie sa vždy chce človeku variť, najmä po náročnom dni v práci, ale miska skvelých cestovín a pohár vína v pohodlí domova vie urobiť náladu.

Kvety zladené s cviklou? To je lákadlo na jar ako stvorené. Foto: Monika Kóňová/LaPetit

 

Krásne fotíte. Aké sú vaše tipy a triky pri fotení food stylingových fotografií?

Monika Kóňová: Ďakujem veľmi pekne za pochvalu. Najdôležitejšie pre mňa je mať dobré svetlo. Znamená to pekný, ideálne slnečný deň, okno s priesvitnou bavlnenou záclonou, ktorá zjemní svetlo. To nie je práve v zime najjednoduchšie a každé jedno varenie a fotenie koordinujem s predpoveďou počasia 🙂 Potom je to už len o fantázii a o tom, ako sa jedlo položí na tanier. A to niekedy funguje úplne prirodzene a niekedy vymením aj 5 tanierov, kým sa mi jedlo vizuálne páči.

Máte tip, ktorý vždy funguje?

Monika Kóňová: Všeobecne sa mi osvedčilo ak sa všetko na fotografii nesie v približne rovnakej farebnej palete, prípadne iba jeden výrazný prvok, farba alebo materiál – výsledná fotografia je krajšia. Často krát si hovorím, že menej je viac a samozrejme, jedlo alebo suroviny musia byť tie najlepšie a najkrajšie, aké viete zohnať.

To musí byť niekedy ťažké, nie?

Monika Kóňová: No, občas na mňa v obchode pozerajú zvláštne, keď si dávam pozor aby mi pri blokovaní nepopučili croissanty alebo neodtrhli mrkvovú vňať. Ale to už je moja choroba z povolania:-) Dobrý tip je dávať šalát a bylinky až úplne nakoniec, častokrát ich pridávam až po pár skúšobných fotografiách aby som vedela, či sa mi páči kompozícia, a či mám správne nastavený fotoaparát, pretože veľmi rýchlo vednú.

Cvikla dodá koláču potrebnú jemnosť a šťava z nej krásne ozdobí tanier. Foto: Monika Kóňová/LaPetit

Kde beriete inšpiráciu?

Monika Kóňová: Často je to cestovanie, ochutnávanie jedla v reštauráciách a potom aj samotné suroviny. Asi nebude prekvapenie, že rada nakupujem práve suroviny. Výlet v New Yorku, v Toskánsku alebo aj v susednej Prahe by nebol kompletný keby som aspoň jeden deň nestrávila v lokálnom supermarkete alebo na farmárskych trhoch. A potom sú to určite aj kuchárske knihy. Tých mám viac ako potrebujem, ale veľmi rada si v nich listujem 🙂

A teraz už spomínaný recept na nádherné a chutné cviklové brownies!

Na plech s rozmermi 30×30 cm potrebujeme:

  • 500 g surovej cvikle/ cca 450 g po uvarení
  • 100 g masla
  • 200 g kvalitnej čokolády
  • 3 vajíčka
  • 100 g hladkej múky
  • 30 g kakaa na varenie
  • 250 g trstinového cukru
  • 1 PL vanilkového extraktu
Hotové brownies posypte pravým kakaom. Foto: Monika Kóňová/LaPetit

Postup:

Cviklu ošúpeme, nakrájame ma malé kúsky a varíme vo vode do zmäknutia. Uvarenú cviklu zcedíme vložíme do food processoru spolu s nalámanou čokoládou a maslom a poriadne rozmixujeme. Teplo z uvarenej cvikle krásne rozpustí maslo aj čokoládu. Potom si vyšľaháme vajíčka s cukrom tak aby zmes vytvorila skoro penu, šľaháme tak 4 – 5 minút. Do vyšľahaných vajíčok opatrne primiešame cviklovo-čokoládovú zmes a na záver zapracujeme múku a kakao. Cesto potom vylejeme do pomúčeného plechu a pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 – 30 minút pri 180 stupňoch. Koláč musí byť mäkký ale nie prepečený.

Nadšená kuchárka, autorka a blogerka Monika Kóňová, Foto: LaPetit

Zapojte sa do spomínanej súťaži vyplnením formulára nižšie!

Leave A Reply

Navigate