Láska na tanieri nielen na Valentína

Valentín je tu tento rok znovu a či už tento deň slávite a tešíte sa naň, alebo nad ním len prevraciate oči, jedno je ale vždy isté – špeciálne momenty pre svojich milovaných môžete pripraviť kedykoľvek počas roka! A ako veľmi dobre vieme, láska ide (hlavne) cez žalúdok a to netreba v žiadnom prípade podceňovať! Preto sme sa rozhodli tento rok pre vás Valentína naladiť chutne a sladko.

Pripravili sme pre vás jednoduchý postup na originálne, láskou inšpirované zdobenie keramiky a ako bonus jeden sladký recept. Oživte obyčajné taniere jednoduchým textom a podávané jedlo bude chutiť vášmu milovanému dvojnásobne, za to vám ručíme!

Materiál:

Rôzne taniere
Prípravok na odmastenie tanierov a riedidlo (napr. Marabu Reiniger)
Vytlačený text ako predloha
Kopírovací papier, nožnice
Lepiaca páska
Ceruzka
Tenký špicatý štetec
Farba na porcelán ( napr. Marabu Porcelain; je podstatné aby to bola výhradne farba určená na porcelán)
Popisovač na porcelán (napr. Porcelain Painter Kontur& Fineliner)

Postup:

1. taniere odmastíme

Valentín
2. v PC si pripravíme text, vytlačíme ho a vystrihneme

Valentín
3. text spolu s kopírovacím papierom prilepíme na požadované miesto na tanieri a nápis prekreslíme. Môžeme si pomôcť pravítkom.

Valentín
4. nápis vymaľujeme. Môžeme naniesť aj dve – tri vrstvy farby.

Valentín
5. tenké písmo napíšeme popisovačom na porcelán.

Valentín

Náš tip:
Marabu porcelain su kvalitné farby na maľovanie keramiky a porcelánu. Farby je možné navzájom miešať a kombinovať napríklad s kontúrami na sklo, alebo s popisovačmi na porcelán. Farby nieje nutné vypaľovať, stačí ich nechať tri dni schnúť, potom je možné ich umývať v umývačke riadu. Prípadne pre istotu doporučujeme zapiecť v rúre na 160 stupňov po dobu 30 minút. V tom prípade budete mať istotu, že sa vám text a nákresy nezoškrabú.

Recept na dezert Valentínske srdcia – 4ks

Potrebujeme:

Formy v tvare srdca 4 rôzne veľkosti (cca od 5 do 10cm )
3 balíčky BB keksov Dobré ráno kakaové
50g masla
Krém: 120g Lučina pre deti
120g kyslá smotana 18% tuku
120g šľahačková smotana
3PL cukru
120g roztopenej čokolády
½ balíčka želatínového stužovača
Na ozdobu podľa chuti – červená želatina, ovocie, opražené mandle, alebo čokoláda

IMG_3371_zmena velikosti

Postup:

Kekse rozdrvíme a zmiešame so zmäknutým maslom. Zmesou vyplníme dno foriem.

Lučinu, kyslú a šľahačkovú smotanu, cukor a stužovač vyšlaháme spolu na tuhý krém. Ak chceme dezert dvojfarebný, polovicu krému môžeme dobrať a zmiešať s roztopenou čokoládou.

Krémom naplníme formy (asi 1cm od vrchu necháme voľný) a necháme stuhnúť. Navrch môžeme poukladať ovocie a zaliať želatinou, alebo ozdobiť podľa vlastnej fantázie.

IMG_3374_zmena velikosti

Pekne a chutne ukážu aj skaramelizované mandle posypané na čokoládovej, alebo krémovej poleve. Pripravíme ich takto: na suchú panvicu dáme lupienky mandlí, opražíme dozlata, posypeme lyžicou trstinového cukru a necháme skaramelizovať (stále miešame). Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

IMG_3395_zmena velikosti

IMG_6404_zmena velikosti

Text, foto a realizácia: Mgr.art. Jana Ardanová
Dezerty: Marta Málková


Zuzka_ber

Jana Ardanová

Baví ma vyrábať pekné veci, od praktických bytových doplnkov, po dekorácie na záhradnú oslavu. Bývame pri lese, ktorý je pre mňa inšpiráciou v každom ročnom období. Mám rada stromy, jeden sme mali už aj v kuchyni a na ďalší plánujeme postaviť malý domček.

2 komentáre

    • Katy Reply

      Mirka, sme radi, že sa páči 🙂 Ak niečo podobné vyskúšate, určote nám neváhajte poslať fotku, sme zvedaví!

Leave A Reply

Navigate