Vie oceniť chutné a dobré jedlo a je odborníkom na víno, napísal dve kuchárky, ktoré sú zábavné a pútavé s neobyčajným názvom – Kuchárka v gatiach. Reč o je o Milošovi Mikušovi, ktorý sa najprv zamiloval do dobrého vína, spravil si zopár someliérskych kurzov a neskôr sa začal venovať aj vareniu na lepšej úrovni. Zo stovky navarených receptov a nafotených fotiek sa nakoniec zrodili kuchárky, ktorými sa snaží búrať mýty o jedle a surovinách a v neposlednom rade aj o tom, že muži nepatria do kuchyne. Chcete mať tieto kuchárky u vás doma v knižnici? Poďte si s nami zasúťažiť nižšie.
Čo vás inšpirovalo k napísaniu dvoch kuchárok?
V prvom rade snaha o búranie mýtov, ktorými sú mnohé jedlá, suroviny či ingrediencie opradené. Je super mať v tlačenej podobe rodinné striebro i vydarené vlastné recepty. A napokon aj snaha o to, aby sa viac ľudí chytilo varenia, dobrého varenia, lebo kvalitné dobré jedlo je liek.

Kedy vás začalo baviť variť, čo bol ten štartovací impulz?
Prvú súťaž vo varení som síce vyhral v šiestej triede ZŠ – bol to kotlíkový guláš, ale už na výške som sa varením snažil oblbovať baby na intráku. U nás v rodine bolo normálne, že aj chlapi varia – a dobre. Možno gény.
Pre koho je určená Kuchárka v gatiach?
Pre každého, kto má rád dobré jedlo a ešte si o ňom chce prečítať aj niečo odborné. Neznášam povrchné kopírovanie tých istých bludov a nepodložených nezmyslov tzv. výživovými poradcami, z ktorých väčšina vyštudovala ekonómiu alebo mediálnu komunikáciu. Nájdu si tam svoje všežravci i vegetariáni. Je postavená na princípe sezónnosti a ak sa dá aj lokálnych surovín.

Aký je váš obľúbený recept, ktorý rád varíte a naopak, ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?
Môj obľúbený recept je ten, čo som práve vymyslel. Mám len minimálnu šancu zopakovať to isté znovu (pokiaľ nejde o nejakú sviatočnú klasiku). Je toľko fantastických kombinácií chutí, farieb a vnemov na tanieri, že nemôžem prestať improvizovať. Moje obľúbené jedlo je určite halászle a všetko z dobrých rýb.

Sumček s citrónovo-limetkovou omáčkou
Potrebujeme:
- 300 g sumčeka afrického (zo slovenského chovu)
- 400 g mrkvy,
- plátky čerstvého zázvoru
- uvarenú cviklu
- 2 PL vytopeného masla (ghee)
- 3 PL čerstvého masla,
- 0,5 dl 33% smotany
- šťavu z 1 citrónu
- limetku
- čerstvý citrónový tymian
- mleté čierne korenie a soľ.
Postup: Na vytopenom masle pomaly opražíme plátky závoru do ružova, na krátko pridáme pár vetvičiek tymianu, všetko z masla vyberieme a vložíme osolenú, okorenenú rybu. Najprv opekáme kožou nadol pár minút, potom otočíme. Medzitým uvaríme mrkvu takmer do mäkka, scedíme ju a chvíľu ju pražíme na 2 PL masla, potom pridáme smotanu a čiastočne zredukujeme. Mrkvu osolíme a rozmixujeme dohladka. Rybu vyberieme, pridáme lyžicu masla, citrónovú šťavu, 1-2 kolieska limetky a pár vetvičiek tymianu. Prudko povaríme, podlejeme trochu vývarom alebo vodou a necháme ešte prevrieť. Šťavu precedíme. Pri servírovaní ju môžeme vliať do listu z cibule, ktorú sme rozkrojili a opiekli nasucho dohneda.
