Zasúťažte si o Kuchárky v gatiach – knihy pre každého, kto miluje dobré jedlo.

Vie oceniť chutné a dobré jedlo a je odborníkom na víno, napísal dve kuchárky, ktoré sú zábavné a pútavé s neobyčajným názvom – Kuchárka v gatiach. Reč o je o Milošovi Mikušovi, ktorý sa najprv zamiloval do dobrého vína, spravil si zopár someliérskych kurzov a neskôr sa začal venovať aj vareniu na lepšej úrovni. Zo stovky navarených receptov a nafotených fotiek sa nakoniec zrodili kuchárky, ktorými sa snaží búrať mýty o jedle a surovinách a v neposlednom rade aj o tom, že muži nepatria do kuchyne. Chcete mať tieto kuchárky u vás doma v knižnici? Poďte si s nami zasúťažiť nižšie.

Čo vás inšpirovalo k napísaniu dvoch kuchárok?

V prvom rade snaha o búranie mýtov, ktorými sú mnohé jedlá, suroviny či ingrediencie opradené. Je super mať v tlačenej podobe rodinné striebro i vydarené vlastné recepty. A napokon aj snaha o to, aby sa viac ľudí chytilo varenia, dobrého varenia, lebo kvalitné dobré jedlo je liek.

Bifteky s vajcom. Zdroj: Miloš Mikuš

Kedy vás začalo baviť variť, čo bol ten štartovací impulz?

Prvú súťaž vo varení som síce vyhral v šiestej triede ZŠ – bol to kotlíkový guláš, ale už na výške som sa varením snažil oblbovať baby na intráku. U nás v rodine bolo normálne, že aj chlapi varia – a dobre. Možno gény.

Pre koho je určená Kuchárka v gatiach?

Pre každého, kto má rád dobré jedlo a ešte si o ňom chce prečítať aj niečo odborné. Neznášam povrchné kopírovanie tých istých bludov a nepodložených nezmyslov tzv. výživovými poradcami, z ktorých väčšina vyštudovala ekonómiu alebo mediálnu komunikáciu. Nájdu si tam svoje všežravci i vegetariáni. Je postavená na princípe sezónnosti a ak sa dá aj lokálnych surovín.

Cícerový šalát s kelom. Zdroj: Miloš Mikuš

Aký je váš obľúbený recept, ktorý rád varíte a naopak, ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?

Môj obľúbený recept je ten, čo som práve vymyslel. Mám len minimálnu šancu zopakovať to isté znovu (pokiaľ nejde o nejakú sviatočnú klasiku). Je toľko fantastických kombinácií chutí, farieb a vnemov na tanieri, že nemôžem prestať improvizovať. Moje obľúbené jedlo je určite halászle a všetko z dobrých rýb.

Pečené kozľacie lýtka so šošovicou a karfiolom. Zdroj: Miloš Mikuš

Sumček s citrónovo-limetkovou omáčkou

Potrebujeme:

  • 300 g sumčeka afrického (zo slovenského chovu)
  • 400 g mrkvy,
  • plátky čerstvého zázvoru
  • uvarenú cviklu
  • 2 PL vytopeného masla (ghee)
  • 3 PL čerstvého masla,
  • 0,5 dl 33% smotany
  • šťavu z 1 citrónu
  • limetku
  • čerstvý citrónový tymian
  • mleté čierne korenie a soľ.

Postup: Na vytopenom masle pomaly opražíme plátky závoru do ružova, na krátko pridáme pár vetvičiek tymianu, všetko z masla vyberieme a vložíme osolenú, okorenenú rybu. Najprv opekáme kožou nadol pár minút, potom otočíme. Medzitým uvaríme mrkvu takmer do mäkka, scedíme ju a chvíľu ju pražíme na 2 PL masla, potom pridáme smotanu a čiastočne zredukujeme. Mrkvu osolíme a rozmixujeme dohladka. Rybu vyberieme, pridáme lyžicu masla, citrónovú šťavu, 1-2 kolieska limetky a pár vetvičiek tymianu. Prudko povaríme, podlejeme trochu vývarom alebo vodou a necháme ešte prevrieť. Šťavu precedíme. Pri servírovaní ju môžeme vliať do listu z cibule, ktorú sme rozkrojili a opiekli nasucho dohneda.

Sumček s citrónovo-limetkovou omáčkou. Zdroj: Miloš Mikuš

Leave A Reply

Navigate