Nová biokuchárka Hanky Zemanovej je tu. Zasúťažte si o ňu!

Prvýkrát vyšla v roku 2005, hneď potom sa stala najlepšou kuchárskou knihou a odvtedy je súčasťou mnohých domácností v Česku aj na Slovensku. Príbeh receptov Biokuchárky autorky Hanky Zemanovej však nekončí. Svoj knižný bestseller obnovila o ďalších 80 receptov a obohatila o aktuálne trendy v eko hospodárstve a zdravom stravovaní.

Uvarte si obed podľa chutného receptu nižšie a zasúťažte si o jeden výtlačok!

Svieže a zdravé recepty z knihy Hanky Zemanovej.
Bezlepkové placky z pohánkovej múky. Zdroj: Nová biokuchárka Hanky Zemanovej
Svieže a zdravé recepty z knihy Hanky Zemanovej.
Bezlepkové placky z hrachovej múky. Zdroj: Nová biokuchárka Hanky Zemanovej

Letný šalát s cirokom alebo quinoou

4 porcie / vegánske/ bez lepku

Čo potrebujeme:

300 g uvarenej quinoy alebo lúpaného ciroku (tj. 100 g quinoy nebo ciroku v suchom stave)
300 ml vody
biozelenina: domáca či z blízkej farmy
300 g uhoriek
300 g paradajok
150 g červenej papriky
150 g celých olív kalamata (môžu byť aj s kôstkou)
veľká hrsť rukoly alebo iných šalátov (omyté a osušené)
Dresing:
6 lyžíc bio panenského olivového oleja
2 lyžice bio citrónovej šťavy
1 lyžice umeocta
veľká hrsť bio petržalky nasekanej na jemno
soľ a čierne korenie
Svieže a zdravé recepty z knihy Hanky Zemanovej.
Ľahký šalát s quinoou a zeleninou. Zdroj: Nová biokuchárka Hanky Zemanovej
Svieže a zdravé recepty z knihy Hanky Zemanovej.
Dresing dodá šalátu tú správnu chuť. Zdroj: Nová biokuchárka Hanky Zemanovej

Postup:

1. Umyte a potom uvarte quinou alebo cirok podobne ako ryžu. Počas varenia nemiešajte – quinoe postačí cca 15-20 minút, cirok varte o 5-10 minút dlhšie. Nechajte dôjsť pod pokrievkou. Potom rozložte na tanier a nechajte vychladnúť.
2. Medzitým si pripravte dresing.
3. Nakrájajte zeleninu na malé kúsky.
4. Zmiešajte všetko okrem rukoly – tú, rovnako ako iné listové šaláty, umyte a osušte a do šalátu pridajte až tesne pred servírovaním.

5. Ozdobte jedlými kvetinami (napríklad: okvetné lístky nechtíka, slnečnice, sedmokrásky, kvet pažítky, kapucínky atď.)

Svieže a zdravé recepty z knihy Hanky Zemanovej.
Užívajte si príchod jari na čerstvom vzduchu a v spoločnosti dobrého jedla. Zdroj: Nová biokuchárka Hanky Zemanovej.

A čo je vlastne cirok? Hanka Zemanová odpovedá:

„Cirok sa objavil na českom trhu pár mesiacov pred vydaním tejto knihy (2016), a tak s ním nemám veľa skúseností. Ale hneď ako som ho vyskúšala prvýkrát, vyhradila som mu jednu sklenenú dózu v špajze, a tým ho zaradila medzi suroviny, ktoré varím pravidelne a rada. Takže ho určite vrelo odporúčam.

Na pohľad pripomína veľké pšeno. Je bezlepkový a môžete ho použiť ako prílohu alebo nakombinovať s ryžou, použiť namiesto malých cestovín do paradajkovej polievky alebo k restovanej zelenine, skvelý je v šalátoch aj ako závarka. Odporúčam vyskúšať aj cirokovú hladkú múku. Cirok má pôvod v Afrike, ale skúša ho pestovať už aj na južnej Morave na ekofarme Veľkej Hostěrádky. Nášmu telu dodáva veľa minerálnych látok a rastlinných bielkovín, podobne ako amarant alebo quinoa. Má protizápalové a antioxidačné účinky, čím chráni naše zdravie.“

Zapojte sa do súťaže o jeden výtlačok Biokuchárky vyplnením formulára nižšie:

6 komentárov

  1. Lýdia Antalová Reply

    Knižka p. Zemanovej vyzerá byť veľmi nápaditá a plná zdravých receptov, ktoré moja rodina miluje.
    Preto som si dovolila zasúťažiť o jeden výtlačok tejto knihy, ktorá ma na prvý pohľad veľmi zaujala.
    Prajem p. Zemanovej veľa nápadov v jej ďalšej práci, pri tvorení zaujímavých a hlavne zdravých receptov.

    S pozdravom Lýdia.

    • Dobrý deň, Lýdia,

      ďakujeme za komentár a tešíme sa, že si s rodinou radi vychutnáte dobré jedlo.
      Pre nás je to tiež základ na prežitie náročných dní v kancelárii 🙂

      Pekný deň,
      Martina z Bonami

    • Dobrý deň, Zuzka,

      máme radosť, že Biokuchárku poznáte!
      Nie je nad zdravé jedlo, po ktorom sa človek dobre cíti! 🙂

      Martina z Bonami

  2. Marta Birova Reply

    Zaujali ma tieto recepty,rada ich vyskusam.
    S dcerkou sa snazime stravovat zdravo,vela salatov a pod.

    • Dobrý deň, Marta,

      ďakujeme za komentár!
      Je skvelé, že aj s malou sa stravujete zdravo, to je základ pre veľa energie a dobrú náladu 🙂

      Martina z Bonami

Leave A Reply

Navigate