Najkrajšie vianočné sladkosti!

Človek by ani neveril, k čomu všetkému sa pri našej každodennej práci v Bonami dostaneme! Pred Vianocami sme mali dokonca možnosť zúčastniť sa milého worshopu s ešte milšími dievčatami z bratislavského LeSucre Sweet Manufacture, ktoré nás namotivovali vyskúšať si pripraviť jeden z najťažších, najzákernejších a najchutnejších zákuskov na svete – makronky! Báli sme, veľmi nám to nešlo, ale výsledok bol nad naše očakávania! A pre vás sme to všetko zdokumentovali a pozývame vás tohtoročné Vianoce s nami pozdvihnúť o level vyššie!

Mimochodom, ak by vám to predsa len nešlo, pripravili sme si pre vás i zaručený, jednoduhší, no rovnako chutný recept na dúhové cukrové pusinky!

MAKRONKY

70 g mandľovej múky

140 g práškového cukru

2 bielka

45 g kryštálového cukru (môžeme použiť i cukor trstinový, ten farbu ovplyvní len minimálne)

Cesto môžeme nechať i bez pridaných farbív – my ale používame prírodné práškové farby. Vhodné sú aj tie gelové, no nie tie tekuté. Prifarbovať podľa ľúbosti sa dá ale i škoricou, kakaom, či zeleným čajom.

DSC_0010

DSC_0027

DSC_0074

DSC_0085

DSC_0090

  • Krém Ganache

100 g čokolády

100 g bielej čokolády (v prípade horkej a mliečnej 110 g smotany)

rôzne prísady – citrónová kôra, mak, káva, kokos, atď.

Smotanu privedieme k varu a zalejem ňou čokoládu. Pridáme ľubovoľné prísady a miešame, kým sa neroztopí čokoláda. Dáme do chladničky stuhnúť na 2-3 hodoiny. Aby sme dostali hladká krém, vyšľaháme čokoládový krém ručným mixérom. Naplníme do cukrárenského vrecka, použijeme hviezdicovú špičku a dosdobíme cupcake. Na záver môžeme použiť rôzne posýky, záleží len a len na vás.

DSC_0170

DSC_0175

DSC_0204

DSC_0215

  • Plnka

Mandľovú múku a práškový cukor rozmixujeme a preosieme, aby sme získali jemnú múku. Zatiaľ necháme vyšľahať bielka. Počkáme, kým sa vytvorí nízka pena, až potom postupne pridávame kryštálový cukor. Mali by sme získať nie príliš tuhý bielkový sneh. K mandľovo cukrovej zmesi primiešame sneh. Tento krok už robíme ručne. Nemusíme to robiť opatrne, ide ale o to, aby sme získali redšie cesto. Macaronage je správnej konzistencie vtedy, ak vo väčších kusoch cesto „opadáva“ z metličky.

DSC_0247

DSC_0253

DSC_0274

DSC_0513

DSC_0538

Naplníme cukrárske vrecko, použijeme okrúhlu, jednoduchú špičku. Vytlačíme kruhy (priemer 3,5 cm). Macaronky necháme uschnúť, kým ich povrch nebude na dotyk hladký a nelepí sa nám na prsty (cca. 20 minút).

  • Pečenie

13 minút, 140 stupňov, teplovzdušný program. Čas aj teplota sú v tomto prípade základom úspechu, treba si uvedomiť, že každá rúra môže piecť inak. Vychladnuté macaronky naplníme krémom ganache a necháme ich odležať v chladničke na 24 hodín.

DSC_0564

DSC_0553

SNEHOVÉ PUSINKY

Dávka na 20 kusov.

Príprava: 10 minút

Pečenie: 40 minút na 100°C

Ingrediencie:

  • 75g bielok (cca 2 ks)
  • 150 krupicového cukru

Rúru zohrejeme na 200°C, hlbší plech vystelieme papierom na pečenie a nasypeme celé pripravené množstvo krupicového cukru. Cukor dáme do rúry na 5 minút, len tak, aby sa stihli roztopiť okraje. Vajíčka nalejeme do mixéra a najskôr miešame na nižších otáčkach, potom ho prenastavíme na najvyššie otáčky a počkáme, kým sa vytvorí klasická pena, ako pri iných koláčoch. Horúci cukor postupne pridáme k snehu a miešame 10-12 minút.

Pripravíme si cukrárske vrecko – potravinárske farbivo nanesieme štetcom po stránkach sáčku. Celú pusinkovú hmotu prenesieme do cukrárskeho vrecka a vystrihneme špičku v priemere cca 50 centovej mince.

Pomocou cukrárskeho vrecka spravíme pusinky na celú plochu plechu. Ten potom vložíme do vyhriatej rúry, stiahneme ju na 100°C a pečieme 40 minút.

DSC_0323

DSC_0340

Leave A Reply

Navigate