Naučte sa v kuchyni používať kvetiny a vyhrajte krásny balíček!

Počuli ste už o kvetoch, ktoré sa nielenže dajú jesť, ale sú až prekvapivo chutné? My sme sa o tom sami presvedčili a verte nám, že kvetiny a byliny vám do kuchyne prinesú úplne nový a originálny zážitok. A dokonca veľkú časť jedlých kvetov nájdete bežne kvitnúť vo svojom okolí, možno aj na vlastnej záhradke! Tak čo? Odhodláte sa vyskúšať? Pomôže vám v tom Kvetinová kuchárka od Jany Vlkovej, ktorú u nás môžete aj vyhrať!

Kvety vaše jedlo krásne oživia, nebojte sa ich!

Zberanie rastlín je tak trochu dobrodružstvom – na jednom a tom istom mieste totiž nikdy nenájdeto to isté. Na druhú stranu, rastliny vhodné na tanier sú prakticky všade a to po celý rok, takže sa nebojte, že by ste nikdy nič nenašli. Určite je ale dobré vyberať miesta, kde je minimálne riziko znečistenia. Vyhnite sa konzumácii rastlín z kvetinárstiev, ktoré sú už chemicky poznačené a môžu byť teda jedovaté. Na druhú stranu sa ale spoľahnite, že ak si dáte tú námahu a kvety si vlastnoručne nazbierate, odmenia vás dokonalým chuťovým zážitkom!

A aké rastliny vlastne môžete zbierať? Na začiatok je dobré si uvedomiť, že vždy záleží na období zberu – existuje totiž veľa rastlín, ktoré kvitnú sezónne. Teraz, v období skorej jari, je dobré zamerať sa na prvosienku jarnú, sedmikrásky, violky, žíhľavu alebo púpavu. Neskôr sa budete môcť strenúť so šeríkom, tulipánmi, alebo vlčími makmi. Rastliniek je jednoducho naozaj nespočetné množstvo počas celého roka!

kvetinová kuchárka
Kvetinová kuchárka od Jany Vlkovej – nájdete v nej množstvo inšpirácie a rád o tom, kde nájsť jedlé kvetiny a ako ich do svojho jedálníčku správne zakoponovať.| Zdroj: Smartpress.cz

RECEPT: piškótová roláda s kvetmi fialky -> Vyskúšajte!

Keď máte rastlinky nazbierané, je dobré ich čo najskôr zkonzumovať. Potom nestratia všetky svoje vzácne živony, akými sú enzými či vitamíny. Skúste začať, napríklad ako my, touto piškótovou roládou s fialkami, ktorej recept máme od Jany Vlkovej.

„Piškótovú roládu si úplne jasne vybavujem, aj keď je to spomienka z polovice minulého storočia. Maminka ju robila tlstú ako perinu! Keď bola ešte teplá, rozpúšťala sa v nej marmeláda z čiernych rýbezlí a tiekla mi po nedočkavých prstoch. Možno táto delikatesa v mojej hlave narástla do romantických rozmerov, no dnes už z pár vajec také cesto nedokážem urobiť. Recept ale v každom príade pokladám za veľmi jednoduchý a variabilný pre rôzne druhy náplne,“ prezradila nám Jana.

Suroviny na piškótovú roládu:
150 g polohrubé múky
150 g pieskového cukru
5 vajec
22 lyžice holandského kakaa
5 dl šľahačky
50 až 70 g fialok (violka voňavá)
práškový cukor do šľahačky a na ozdobu podľa chute

Postup:
– Zapnite trúbu na 200 °C a nechajte ju predhriať. Za tú dobu si zatiaľ do peny našľahajte vajcia s cukrom a kakaom a opatrnite vmiešajte múku. Plech vyložte pečiacim papierom, rozprestrite naň cesto a jemne ho rozhrňte po jeho ploche, aby vznikol pravidelný štvorec, alebo obdĺžnik. Pečte naplno cca 5 minút. Vysoká teplota je dôležitá, aby cesto rýchlo vybehlo a bolo vláčne.

– Korpus vytiahneme z trúby hneď, ako bude na povrchu trochu ružový (pri dlhšom pečení by ztvrdol a zle by sa roloval). Teplú placku teda zrolujte i s pečiacim papierom, zabaľte do vlhkej utierky a nechajte vychladnúť. Šľahačku ľahko oslaďte a vyšľahajte do tuha. Keď sa ale cukor rozhodnete vynechať, lepšie vynikne chuť fialiek.

– Rozmotajte korpus, potrite ho šľahačkou a rovnomerne posypte väčšinou fialiek (pár kúskov si ale nechajte na ozdbobu). Znovu zrolujte a nechajte vychladnúť v chladničke. Pred podávaním roládu ozdobte zvyšnými kvetmi, prípadne posypte práškovým cukrom.

kvetinová kuchárka
1. Kuchynská váha Bake My Day | 2. Sada 3 odmeriek Mason Cash | 3. Špachtličky na zdobenie tôrt Sweetly Does It | 4. Sada cukrárských nástrojov na zdobenie Sweetly Does It | 5. Porcelánový stojan na vajíčka Galzone, biely | 6. Krájač a lyžica na tortu v jednom Sweetly Does It

Tipy a triky pri príprave rolády

  • Okrem fieliek môžete použiť aj červené primule, okvetné plátky výraznej ruže vráskatej, zaujímavo zfarbené kvety plamienky latnatej, krehké kvety púpaľky i lupienky chrpových kvetov
  • Kakao môžete vynechať. Pri použití chuťovo menej výrazných kvetov pridajte do šľahačky vanilkový extrakt a vodu z pomarančových alebo iných kvetov. Ani preliv z červeného ovocia tomuto dezertu rozhodne neuškodí!
Violka vonná
Fialka je jednoznačnou kráľovnou medzi jedlými kvetinami skorej jary. Prvé kulinárne stretnutie s touto kvetinou býva väčšinou trochu rozpačité, pretože kvety fialky majú prekvapivo sladkú chuť. V kuchyni sa jednoznačne hodí k iným sladkým kombináciám. Ich vzhľad a vôňa priamo lákajú k spojeniu so šľahačkou, želé alebo nadýchanými krémami, veľmi sa tiež hodia k malinám a vanilke. | Foto: Smartpress.cz

Chceli by ste sa aj vy ponoriť do tajomstiev jedlých kvetín? Mohli ste sa preto zapojiť do našej súťaže a vyhrajte krásny kvetinový balíček priamo od autorky Jany Vlkovej!

Súťaž a všetky informácie ste mohli nájsť priamo TU, no my už máme nášho víťaza! Stala sa ním Kristínka Margetinová a my veríme, že ju výhra poteší!

kvetinová kuchárka
Kvetinový balíček obsahuje Kvetinovú kuchárku, Notes kvetinovej kuchárky a balíčky so sušeným obilím a kvetinami. |Foto: Barbora Votavová
kvetinová kuchárka
V knihe samozrejme nájdete recept i na vyšie uvedenú piškótovú roládu, no i ďalšie tipy a nápady ako kvety využiť v kuchyni.|Foto: Barbora Votavová
kvetinová kuchárka
Foto: Barbora Votavová

Foto David Turecký_Jana Vlková_1Jana Vlková sa s humorom predstavuje ako expertka na jedlé kvety, trávy a byliny. Vyštudovala ekológiu na Prírodovedeckej fakulte UK a fakultu sociálnych vied UK. Varenie, jedlo a gastronómia vo všetkých podobách je jej veľkou vášňou a to isté platí aj pre kvety. Dlhoročná skúsenosť z týchto dvoch odborov sa teda nakoniec pekne prepojili…


Článok vznikol v spolupráci s vydavateľstvom Smart Press a recept na piškótovú roládu bol redakčne upravený. 

Leave A Reply

Navigate