Nová kuchárka Príbehy z kuchyne: zasúťažte si o dva výtlačky!

Milujete jedlo, ktoré dokonale chutí, no zároveň neodolateľne vyzerá? Presne tejto kombinácii prepadli Martina a Marta, food blogerky a autorky nadupaného projektu Príbehy z kuchyne. Na jar ste sa mohli zúčastniť ich workshopu a teraz nedávno vydali svoju knižnú prvotinu s rovnomenným názvom. Mrknite na kúsky, ktoré im padli do oka a zasúťažte si nižšie aj o dva podpísané výtlačky!

pribehy z kuchyne kniha zatvorena
Stačí úvodná fotka a my máme začať chuť variť! Foto: Martina Sičák
pribehy z kuchyne kniha otvorena
Budú lievance prvým receptom, ktorý vyskúšate? Foto: Martina Sičák

Červená šošovicová polievka – odraz jesennej palety

V slovenskej kuchyni je známa hlavne hnedá šošovica, no tá červená je vyrovnanou konkurentkou. Navyše sa omnoho kratšie varí, má lákavú farbu a veľkú zásobu vápnika, železa a zinku!

Čo potrebujete:

2 Pl rastlinného oleja
2 stredne veľké cibule
2 strúčiky cesnaku
1 stredne veľká mrkva
1 stonka celeru
200 g červenej šošovice
70 g paradajkového pretlaku
2 l zeleninového vývaru
soľ a čierne korenie
štipka majoránky
petržlenová vňať na ozdobenie

miska plna cropped
Polievka z červenej šošovice hraje jesennými farbami. Foto: Príbehy z kuchyne

Postup:

1. Na rozpálenom oleji v hrnci asi 2 minúty orestujeme nakrájanú cibuľu.

2. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, nakrájanú mrkvu, nakrájaný zeler a asi 4 minúty restujeme.

3. Šošovicu premyjeme v sitku pod tečúcou vodou a pridáme do hrnca k zelenine. Pridáme ešte pretlak.

4. Zalejeme všetko vývarom a varíme pod pokrievkou na slabom ohni asi 25 minút alebo kým šošovica a zelenina nezmäknú.

5. Polievku rozmixujeme a ak je príliš hustá, pridáme ešte vývar. Osolíme, okoreníme, pridáme majoránku. Necháme prejsť varom. Hotovú polievku ozdobíme petržlenovou vňaťou.

misky prazdne cropped
Motív misky ladí s utierkou a drevo navodzuje rustikálnu atmosféru. Foto: Príbehy z kuchyne

A ako máte svoje dobroty servírovať, aby vyzerali lákavo na fotke ale aj Instagrame? 😉

1. Hlavným hrdinom fotografie by malo byť naše jedlo. Tak sa oňho postarajme! Jedlo by malo vyzerať čerstvo a chutne. Ak je jedlo fádne, ozdobme ho bylinkami, korením, orieškami, čokoládou… Proste nechajte vašu kreativitu pracovať. Používajte však vždy suroviny, ktoré sa k vášmu hlavnému hrdinovi hodia.

2. Na vytvorenie atmosféry okolo vášho jedla môžete využiť rôzne doplnky. Misky, vintage príbor, utierky, látky, hrnčeky. Snažte sa však držať v jednom štýle. A nezabúdajte, že menej je niekedy viac. To sa týka farieb, vzorov, aj množstva doplnkov, ktoré používate.

11
Hlavným hrdinom na vašich fotkách je jedlo! Foto: Príbehy z kuchyne
16
Dobré svetlo, čerstvé kvety a pár dekorácií. Takto sa rodí dokonalá fotografia. Foto: Príbehy z kuchyne

3. Pridajte na fotku trocha dynamiky. Na fotografiu môžme rôznymi spôsobmi priniesť trocha aktivity 🙂 Nechajte v pozadí misku s už zjedenou polievkou, odtrhnite kúsok chlebíka, odrežte z koláča, alebo nechajte na fotke trochu omrviniek. Ako vždy, základom je odhadnúť správnu mieru a s ničím to nepreháňať.

4. Pridajte emócie. Jedným zo spôsobov ako na to, je pridať do fotografie ľudský element. Zachyťte ako polievku naberáte do taniera, ako polievate bábovku čokoládou alebo ako plníte linecké koláčiky džemom.

13
Hojnosť na stole zaručí perfektný výsledok. Foto: Príbehy z kuchyne
4
Autorky súťažnej knihy, Martina a Marta. Foto: Príbehy z kuchyne

Chcete vyhrať jednu z dvoch kníh Príbehy z kuchyne?

1 Comment

Leave A Reply

Navigate