Servírujeme slovenské Vianoce a súťaž o ľudovú kuchárku

Nová kuchárka milovanej autorky Kataríny Nádaskej a dua Jem iné je na svete! Rok v slovenskej ľudovej kuchyni vás zasvätí do tajov chutných (a zdravých!) pokrmov a pekne zblízka predstaví zvyky rôznych krajov. Na ochutnávku prinášame výber Bonami kúskov autoriek, rozhovor, recept a tiež súťaž o jeden výtlačok!

krst_detail 2
Na krste nového prírastku s autorkami. Zdroj: Archív Jem iné

Ako by sa dala charakterizovať slovenská kuchyňa troma slovami?

Katarína NádaskáJednoduchá, chutná, racionálna.
Anetta, Jem inéChutná, rôznorodá, sýta.

Ktorý je váš obľúbený recept/tradícia a prečo?
Katarína NádaskáMilujem Štedrú večeru lebo sa mi v nej spájajú moje najobľúbenejšie chute a vône a varím si ju sama. Beriem si príklad z múdrosti našich predkov, aby bolo viacej druhov jedál, ale z každého po lyžičke:
1. Slovenský bylinný likér
2. Vlastnoručne upečené oblátky zo slovenským horským medom a slovenským cesnakom
3. Vianočná polievka (šošovicová )
4. Cícerová/kukuričn/pohánková kaša
5., Pečený zubáč s doma pečeným chlebom
6. Šúľance s makom
7. Kysnutý tvarohovník
8. Čerstvé jabĺčka a orechy
9. Čerstvý ovčí a kozí syr
10. Pohárik famózneho slovenského vína z oblasti Tibavy

Anetta, Jem iné: Z tradícií si tiež najviac užívam práve tie vianočné. Cez rok zažívame stále nejaký zhon a práve vianočné sviatky sú plné rodinnej pohody, rozprávok, dobrého  jedla, koláčikov a smiechu. Neviem si predstaviť štedrovečernú hostinu bez oblátok, medu, cesnaku, jabĺčka a orechov. Odmalička som na túto štipľavo-sladkú kombináciu chutí zvyknutá a zbožňujem ju.

SONY DSC
Pevná väzba robí z knihy naozajstnú stálicu do vašej zbierky. Zdroj: Nina Waldeckerová

Dajú sa variť tradičné slovenské jedlá aj v dnešnej uponáhľanej dobe?

Katarína Nádaská: Väčšina jedál v tradičnej slovenskej ľudovej kuchyni boli veľmi jednoduché pokrmy, pretože ich hojne varili už dospievajúce dievčatá, kým rodičia pracovali na poli…. Takže áno, dajú sa variť a dokonca rýchlejšie ako rôzne zahraničné delikatesy.

Anetta, Jem inéKeď som študovala tradičné slovenské recepty, ktoré pani Nádaská zozbierala, veľa som sa o slovenskej tradičnej gastronómii naučila. Fascinuje ma najmä fakt, ako sa z toho mála surovín dajú vykúzliť fantastické a vždy iné jedlá. Recepty sú to väčšinou rýchle, sýte a chutné. A tie ktoré nie sú, sa už dnes dajú veľmi ľahko odzraviť alebo zjednodušiť 🙂

krst_detail
Kniha je pokrstená a pripravená na nový život vo vašich kuchyniach. Zdroj: Jem iné

Čo je v knihe okrem receptov to najzaujímavejšie?

Katarína Nádaská: Dúfam, že kniha bude ľudí inšpirovať k spoločnému vareniu a stolovaniu. Niet nič krajšie ako spolu s rodinou či priateľmi zdieľať dobré jedlo, pitie a veľa sa rozprávať. Spoločné jedlo navodzuje uvoľnenú a radostnú atmosféru. Najväčšou radosťou pre mňa je veriť, že sa čitatelia nechajú inšpirovať a recepty si dotvoria podľa tipov od mojich skvelých knižných spoluautoriek Anetty a Janice, a tiež podľa vlastných nápadov. Určite zažijú veľa radostných prekvapení ako ja a Anetta a Janica pri živom varení jedál, ktoré sú odfotené v knihe. Uvarené jedlá mizli rýchlosťou blesku v bruškách čakajúcich hladošov i náhodných okoloidúcich okolo kuchyne… Bol to skvelý gurmánsko-pracovný zážitok!

Anetta, Jem inéMy sme sa s Janicou zaoberali najmä receptovou časťou, ale spolupodieľali sme sa aj na tvorbe celkového konceptu. Myslím si, že práve vysvetlenie jednotlivých regionálnych špecifík, časť o stolovaní alebo kapitola o základných slovenských surovinách si nájde svojich nadšencov! Recepty sú vyberané a písané tak, aby ľudí inšpirovali tráviť viac času spoločne v kuchyni a pri stole. Takéto skvelé a jednoduché tradičné jedlá vám totiž zatiaľ takmer nikde na Slovensku nepripravia.

Vianocny bryndzovy bialos_edited
Pečenému bryndzovému koláču sa odoláva ťažko! Zdroj: Archív Jem iné

Vianočný bryndzový biaľoš:

Odkiaľ pochádza:
Ivančiná, okres Turčianske Teplice

Prečo ho upiecť:
Tento vianočný koláč sa ukáže ako ideálny, ak sa doma nebudete vedieť dohodnúť, či chcete slané, alebo sladké vianočné pečivo. Stačí rozdeliť plnku na dve časti a jednu osoliť, druhú osladiť.

Čo naňho:

Základ:
– 500 g polohrubej múky
– vajce
– lyžicu bravčovej masti
– soľ podľa chuti masť na vymastenie plechu
– trochu mlieka na kvások
– polievkovú lyžicu múky kúsok droždia
– štipku cukru

Plnka:
– 500 g ovčej bryndze
– dva zemiaky
– 1 dl kyslého mlieka
– vajce
– štipku soli
– štipku cukru
– pažítku

Zdravý tip od Jem Iné:
Na miesto pšeničnej múky použijeme hladkú alebo celozrnnú špaldovú, namiesto repného cukru trstinový.

Postup:

Z mlieka, preosiatej múky, ktorá má izbovú teplotu, z droždia a zo štipky cukru urobíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí ho zmiešame so zvyšnou múkou, so soľou a s vajcom, pridáme masť a vypracujeme cesto, z ktorého vyformujeme dva bochníky. Položíme ich na vymastený plech, cesto dlaňou roztlačíme, potrieme bravčovou masťou a necháme ešte kysnúť. Potom jeden biaľoš potrieme osolenou plnkou a posypeme pažítkou, druhý potrieme plnkou bez soli a vrch posypeme cukrom. Vo vyhriatej rúre pečieme doružova. Ak povrch koláča začne praskať, teplotu znížime.

Plnka:
Bryndzu zmiešame s uvarenými a popučený- mi zemiakmi, s kyslým mliekom a s vajcom. Do jednej polovice bryndzovej plnky vmiešame štipku soli, druhú ocukrujeme.

A teraz šup do súťaže o kuchárku!
Stačí zodpovedať jednoduchú otázku a vložiť vašu e-mailovú adresu!

Leave A Reply

Navigate