Food Revolution Day 2016 – Pestrá strava, zdravšia budúcnosť!

Na Slovensko prichádza opäť raz a zas celosvetová výzva zdravo sa stravovať a žiť kvalitnejší život – 5. ročník Food Revolution Day a v jej rámci 4. ročník série extra podujatí pre slovenskú verejnosť.

Kedy? 20. – 22.5.2016.

Food Revolution Day 2016

Zdroj: Food Revolution Day Slovakia

Food Revolution Day je celosvetová kampaň, ktorú založil známy šéfkuchár Jamie Oliver z Veľkej Británie a jej zámerom je vrátiť vzdelávanie o stravovaní naspäť do školských osnov. Je to výzva pre školy, materské školy, organizácie, firmy, komunity či jednotlivcov, aby v tento deň (a nielen počas neho) venovali svoj čas a pozornosť tomu, čo budú konzumovať, aby zdieľali svoje skúsenosti s ostatnými, podelili sa o zážitky, originálne recepty, či posunuli ďalej svoje know-how ako zdravšie a zodpovednejšie pristupovať k stravovaniu. Nie je to až taká veda, všakže?

Chcete sa zapojiť? Stačí sa jednoduchou formou zaregistrovať na stránke FOOD REVOLUTION DAY SLOVAKIA 2016, kde nájdete potrebné materiály, ktoré si môžete stiahnuť a vytlačiť – zdravé, pestré a vyvážené Food Revolution Day recepty, či plagát, podrobné informácie k projektu, program a ďalšie tipy na zaujímavé aktivity. A nezabudnite dať „lajk“ facebookovej stránke FRDSlovakia.

Food Revolution Day 2016

V piatok privátame v Starej tržnici školy, deti a učiteľov, ale aj seniorov. Budú sa hrať, variť, vzdelávať, ale aj ochutnávať rôzne pre nich pripravené špecialitky. Hlavným bodom sobotného programu bude spomínaný diskusný panel zameraný nielen na školské stravovanie, ale aj na stravovanie detí, súčasné trendy v gastronómii, či slovenské superpotraviny a kontroverznú tému – cukor zatracovaný a milovaný.

Medzi pozvanými sú zástupcovia Hlavného mesta SR – Bratislavy, Potravinárskej komory Slovenska, Kancelárie WHO na Slovensku, odborníci na zdravú výživu, lekári, rodičia a najmä vedúci školských jedální, známi šéfkuchári, hudobníci a umelci, osobnosti verejného života, ktorí budú odpovedať na otázky návštevníkov o možnosti zlepšenia stravovania verejnosti. Takže nebudú chýbať ani GRAPE koncerty a zaujímavé kulinárske show.

Ak ste sa predsalen ešte nerozhodli, čo budete v piatok variť, posielame tip na jeden z oficiálnych Jamieho receptov, losos s pestom a pečenou zeleninou – je skvelým zdrojom omega 3 mastných kyselín, potrebných pre zdravé srdce a vitamín D, pre posilnenie kostí a zubov. Losos pečený na panvici, podávaný s vynikajúcou zeleninou a zemiakmi, poliatymi čerstvým voňavým bylinkovým pestom, môže byť napríklad aj chutnou a jednoduchou večerou. Už len parádne naservírovať, k tomu pohár vína, dobrý film a príjemnú spoločnosť.

Zdroj: Food Revolution Day Slovakia | © Fakulta masmédií PEVŠ

A aby sme nezabudli, počas celých troch dní sa bude v Starej tržnici ako aj prostredníctvom bankového účtu realizovať aj verejná zbierka na podporu projektu ozdravujúceho kultúru školského stravovania – Skutočne zdravá škola.

Snímka obrazovky 2016-05-15 o 11.13.44

P.S. Navarte si Food Revolutiom Day recept, pošlite nám fotku a možno aj niečo chutné vyhráte!

Niečo dobré a „revolučné“ navarili dievčatá z Jeminé aj pre nás. Špeciálny Bonami Jeminé recept, ktorý pre nás s láskou pripravila Anetka prinášame ako inšpiráciu pre vás. My sme síce nedodali ingrediencie, ani nápady, ale pekné kúsky na servírovanie 🙂


Losos a zelenina s pestom (4 osoby, 30 minút)

Zaraďme lososa do nášho jedálnička. Je skvelým zdrojom omega 3 mastných kyselín, potrebných pre zdravé srdce a vitamínu D pre posilnenie kostí a zubov. Losos pečený na panvici, podávaný s vynikajúcou zeleninou a zemiakmi, poliatymi pesto omáčkou je chutná a jednoduchá večera.

imageedit_2_9695948392

Suroviny:

  • 600 g nových zemiakov
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 200 g mladej brokolice
  • 4 x 120 g očisteného lososového filé z dôveryhodného zdroja
  • olivový olej
  • 1 citrón

Na pesto:

  • 25 g píniových orieškov
  • 1/2 strúčika cesnaku
  • 50 g čerstvej bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • 15 g parmezánu
  • 1 citrón

 

  1. Ako pripraviť pesto: Malú panvicu dajte na mierny plameň, pridajte píniové oriešky a za stáleho miešania ich opečte dozlatista. Potom ich dajte do malej misky a odložte nabok.
  2. Ošúpte cesnak a popučte ho so soľou v mažiari.
  3. Pridajte bazalkové listy a dôkladne podrvte, až kým sa nevytvorí pasta, potom pridajte píniové orechy a znovu podrvte. Zmes preložte do malej misky.
  4. Pridajte 2-3 PL extra panenského olivového oleja, aby sa pesto spojilo a vytvorilo blatistú konzistenciu. Potom pridajte najemno nastrúhaný parmezán.
  5. Dochuťte citrónovou šťavou, čiernym korením a ak treba, pridajte ešte citrónovú šťavu.
  6. Ako pripraviť zeleninu: zemiaky dôkladne očistite, odrežte konce fazuliek a brokolice.
  7. Panvicu naplňte do 3/4 vodou, pridajte soľ a varte.
  8. Dajte do vriacej vody zemiaky a varte asi 15 minút, potom pridajte fazuľku a brokolicu a varte 5 minút.
  9. Ako pripraviť rybu: Rozohrejte veľkú panvicu.
  10. Potrite lososové filety olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
  11. Dajte do rozohriatej panvice, kožou dole, znížte teplotu a pečte asi 4 minúty, alebo dozlatista
  12. Naberačkou otočte lososa na druhú stranu a pečte ďalšie 2-3 minúty, aby sa losos prepiekol.
  13. Odložte panvicu z plameňa, nechajte 30 sekúnd odpočívať, pokvapkajte citrónovou šťavou a poriadne panvicou zatraste.
  14. Ako podávať jedlo: Zeleninu preceďte, vysypte do veľkej misy, pridajte pesto a všetko premiešajte.
  15. Podávajte s kúskami citróna.

Leave A Reply

Navigate