Video recept: Pripravte si kávu vo French Presse!

Nasypať, zaliať, stlačiť a vypiť. Povedzte tieto štyri slová a zhruba toľko času vám zaberie príprava kávy pomocou French Pressu. Je to najjednoduchšia metóda na doma, ktorú s dodržaním pár pravidiel zvládne každý!

Dnes vám spolu s Kávovým klubom prinášame jednoduchý postup, s ktorým ušetríte cenné ranné minúty a navyše budete viac eko!

Čo potrebujete:

– French Press (cenovo je veľmi dostupný)
– čerstvo namletú kávu (hrubé mletie podobné štruktúre kryštálového cukru, dávkovanie 60 g/1 l vody)
– horúcu vodu, 93 °C (voda je najlepšia filtrovaná, nechajte ju zovrieť a počkajte 30 sekúnd, kým mierne vychladne)
– stopky
– miešadlo/vyššiu lyžicu

Postup:

1. French Press si najprv predhrejte horúcou vodou. Tú následne vylejte a do nádoby nasypte potrebné množstvo kávy

French Press - filtered coffee at home
Foto: Barbora Votavová
French Press ona coffee table
Foto: Barbotra Votavová

2. Kávu zalejte horúcou vodou, zamiešajte a piest French Pressu stlačte asi 2 cm pod hladinu

French Press at home
Foto: Barbora Votavová
French Press
Foto: Barbora Votavová

3. Kávu nechajte „odpočívať“ asi 3-4 minúty, potom stlačte piest so sitkom až ku dnu.
Ak sa vám nedarí piest stlačiť, znovu ho povytiahnite asi o 1 cm a potom pokračujte.
Počkajte, kým sa rozvírený prach usadí a potom začnite kávu nalievať.

coffee from a french press
Foto: Barbora Votavová
french press coffee table
Foto: Barbora Votavová

POZOR, kávu z French Pressu rozlievame vždy celú! Nápoj nesmie ostať v nádobe spolu s usadeninou, aby extrakcia už ďalej neprebiehala.

Príprava domácej kávy s French Pressom nekončí! Vyskúšať s nami môžete napríklad metódu AeroPress, prípadne si pripravte cappucino s lahodnou penou. A ak máte chuť mixovať, vyskúšajte ostrejšiu variantu írskej kávy!

Kávový klub

Založili ho Ondřej Smrčka a Adam Dvořák na prelome rokov 2011 a 2012. V tom čase vyhral Zdeněk ocenenie Barista roku a Kávový klub začal šíriť osvetu formou kurzov prípravy kávy. Skvelou kávou vás pohostia v Prahe na farmárskych trhoch, ale i dvoch kaviarniach: Kafe Karlin a Kafe Kolej. Kurz alternatívnych metód prípravy kávy prednáša Jaroslav Slámečka a Anna Pašková.

Leave A Reply

Navigate