Fotorecept: filtrovaná káva metódou AeroPress

Príprava kávy metódou AeroPress nie je na svete až tak dlho, no rýchlo našla nadšených fanúšikov po celom svete. Nezvyčajná pomôcka si získala srdcia ako laických milovníkov kávy, tak aj profesionálnych baristov. O všetkých jej výhodách a správnom domácom postupe nám porozprávali odborníci z Kávového Klubu.

AeroPress – výhody:

– veľmi rýchla metóda, vhodná do domácich podmienok
– zaručí plnú a vyváženú chuť bez nepríjemnej horkosti (ako napr. pri „turkovi“)
– vďaka filtru sa do šálky nedostanú žiadne usadeniny a zbytky kávy
– maximálne jednoduché a rýchle čistenie
– vhodný na cesty a výlety
– bez obsahu BPA a ftalátov (výroba v USA)

Čo potrebujete:

– AeroPress – zoženiete online alebo v špecializovaných obchodoch s kávou
– mlynček – mal by mať nastevenie hrubosti mletia a namiesto nožov kamene (cenovo dostupné a do domácnosti vhodné sú ručné mlynčeky)
– kvalitnú zrnkovú kávu, ktorú si tesne pred prípravou odvážite a nameliete (jedna porcia 15-18 g, jemné mletie)
– horúcu vodu (správna teplota je 93 °C, môže byť z rýchlovarnej kanvice, po zovretí počkať asi minútu)
– stopky (príprava má 2 odčasované fázy)

Ľahká metóda, ktorá vám nezaberie viac než 2 minúty:

1. Vezmite jeden papierový filter, vložte ho do držiaka (s mriežkami) a ten našrubujte do tela AeroPressu. Takto zmontovanú pomôcku postavte na obľúbený hrnček. Ak by bol priemer hrnčeka príliš široký, použite lievik, ktorý je vždy súčasťou balenia.

collage_aeropress 1

2. Nechajte zovrieť vodu v kanvici a od bodu varu chvíľu počkajte. Malým množstvom vody filter prelejte. Tým predítete nežiadanej „papierovej“ chuti v káve. Do tela AeroPressu nasypte čerstvo namletú kávu.

collage_aeropress 2 bigger

3. Vezmite dutý piest AeroPressu a vodu doňho nalejte. Ten má objem 220 ml, čo je ideálne množstvo filtrovanej kávy pre jednu osobu. Z piestu nalejte do tela AeroPressu asi 1/3 vody a 5-krát zamiešajte. Zapnite stopky a nechajte zaliatu kávu „predsparovať“ 30 sekúnd.

* Toto je klasická metóda, pri ktorej káva prirodzene cez filter prekvapkáva ešte pred samotným dokončením. Existuje aj „obrátená“ metóda, pri ktorej sa to nestáva. Postup na ňu nájdete tu.

collage_aeropress 3

4. Dolejte zvyšok vody a na telo nasaďte piest. Po spojení dvoch častí ešte piest jemne povytiahntite, ale neodpájajte. Vznikne žiadaný podtlak, ktorý zabráni predčasnému prekvapkaniu celého množstva kávy. Sledujte bežiace stopky – káva je hotová pri čase 1 min. 15 sekúnd.

5. Dajte ruku do pravého uhla, ktorý vám zaručí stabilitu. Jemne a plynule piest stláčajte. Prekvapkávanie kávy do hrnčeka má trvať 10 sekúnd. Netlačte preto ani príliš silno, ani príliš slabo.

collage_aeropress 4 variacia

6. Piest tlačte, kým nie je telo AeroPressu prázdne. Na spodku ostane len namletá káva, ktorú filter zadržal. Piest sa namletej kávy ale nesmie dotknúť! Vtedy by ste počuli už jemné syčanie, čo značí, že do hrnčeka sa uvoľňuje aj škrob z bielkovín a káva by zhorkla. AeroPress odoberte, opláchnite v rukách a užite si plnú chuť čerstvej filtrovanej kávy!

collage_aeropress_5 dalsia variacia

P.S.: Takáto filtrovaná káva sa nemusí piť len sama o sebe. Bude skvelým základom aj pre ostrejšiu írsku kávu!

Kávový klub

Založili ho Ondřej Smrčka a Adam Dvořák na prelome rokov 2011 a 2012. V tom čase vyhral Zdeněk ocenenie Barista roku a Kávový klub začal šíriť osvetu formou kurzov prípravy kávy. Skvelou kávou vás pohostia v Prahe na farmárskych trhoch, ale i dvoch kaviarniach: Kafe Karlin a Kafe Kolej. Kurz alternatívnych metód prípravy kávy prednáša Jaroslav Slámečka a Anna Pašková.

Leave A Reply

Navigate