„Sladkosti, od ktorých sa nepriberá“. Rozhovor s Emou Tekelyovou, recepty i súťaž!

Počas Vianoc, a hlavne po nich, má veľa z nás nepríjemné výčitky z pribratých kíl, pokazené trávenie a presýtené chuťové bunky. My sme sa tento rok ale rozhodli ísť na to trošičku inak… no nie veľa! Rozhodli sme sa totiž vyskúšať sladkosti, koláče a zákusky, ktoré chutia a voňajú ako od babičky, ale nepriberie sa z nich ani kilo! Neveríte? Nútiť vás nebudeme, budete sa musieť presvedčiť sami!

My sme sa nechali inšpirovať sympatickou Emou Tekelyovou, ktorá sa s nami porozprávala o jej skúsenostiach s varením a pečením a jej kuchárskych knihách, ktoré sa na Slovensku tešia veľkej popularite. Nechte sa do jej sladkého sveta uniesť aj vy a ktovie – možno vyhráte jednu z jej knižiek!

Ako ste sa vlastne dostali k tvoreniu kuchárskych kníh? Kedy a prečo ste sa k tomu odhodlali?

Moja mama nikdy nepiekla ani sladké nejedla, pretože ako moderátorka v televízií si strážila štíhlu líniu, televízna obrazovka totiž pridáva až 6 kíl. Asi v 13 tich som začala teda vymýšľať recepty na sladkosti sama, také, od ktorých sa nepriberá. Ponuka na vydanie knihy bola úplná náhoda. Istá pani z vydavateľstva sa pýtala mamy, či jedáva sladkosti, ked je taká štíhla, a mama prezradila, že máme recepry, od ktorých sa nepriberá.

Prečo práve pečenie a sladkosti? Pečiete doma často? A pre koho najradšej?

Pečenie je pre mňa relax. Už od malička som mala ako hobby robiť niečo rukami – reštaurovať rozbité veci, … a pečenie je podobné. Namiesto sedenia pred televízorom, radšej niečo vážim, miešam, vykrajujem a potom upečiem. Keď som chodila do školy do Viedne, piekla som častejšie, čo príchod domov, to nový koláč, momentálne popri práci stiham iba cez víkend. Často som v zahraničí a všade vyhľadávam a ochutnávam sladkosti. Ak ma oslovia, inšpirujem sa nimi.

DSC_6479

Obsahuje Vaša knižka skôr klasické recepty, alebo vás niektoré recepty i prekvapia a inšpirujú k vyskúšaniu úplne nových vecí?

Moje recepty sú jednoduché a rešpektujú slovenské aj české chute. Uprednostnujem kombináciu kvalitných a zdravých surovín – orechy, med, mrkva, tvaroh, jablká, vločky. Sú to bežné potraviny, ktoré dostať kúpiť a sú typické pre naše zemepisné šírky. Ale ide o kombinácie, pomocou postrúhanej mrkvy a mandlí dokážem vytvoriť vláčne a šťavnaté piškótové cesto, alebo len s pomletými ovsenými vločkami vyčarovať bábovku. Sladkosti tak neutočia na štíhlu líniu.

DSC_5970w

Zakomponovali ste i nejaké tajné rodinné recepty, alebo recepty z detsva? Kde vlastne čerpáte inšpiráciu a hľadáte nové?

Keď som začínala,vychádzala som z rodinných receptov – predovšetkým babkiných a tety Olgy, ktorá bola u nás v rodine vychýrená cukrárka. Postupne som obmienala ingrediencie, aby koláč chutil tradične a bol zároveň zdravší. Dnes už vymýšľam vlastné receptúry, inšpirujem sezónnosťou ovocia a surovín, ale napríklad aj tým, čo chutí mojim priateľom a ohlasmi na mojom blogu www.sladkaema.com, kde má už veľmi početnú a aktívnu komunitu.

Ktorý z receptov by sme rozhodne mali vyskúšať? Ktorý je váš najobľúbenejší?

Tento rok vyšla už tretia knižka, obsahuje 46 receptov na sviatky, 17 z nich je úplne bez múky, 13 úplne bez pridaného cukru. Neviem povedať, ktorý je môj najoblúbenejší, je to skôr podľa ročného obdobia – v lete mi viac chutia nepečené tvarohové cheesecaky, koláče so sezónným ovocím, v zime milujem voňavé jablkové koláče a na Vianoce makové záviny s povidlami.

DSC_7106

Aké slané jedlo je vašim najobľúbenejším?

Nedokážem existovať bez polievok. Polievka je pre mňa často aj hlavným jedlom. Dám si aj dva plné taniere a som dosýta najedená. Mnohí sa ma už pýtali, či nepripravím knihu polievkových receptov …. Uvidím.

Máte v pláne ďalšie knižky do série? O čom budú?

Pred štyrmi rokmi, keď vyšla prvá, som ani len netušila, že bude mať taký úspech (najpredávanejšia kniha o pečení na Slovensku). Že bude druhé a tretie pokračovanie, sa mi ani nesnívalo. Potvrdilo sa, že my ženy sladké nielen milujeme, ale aj potrebujeme, môžu za to hormóny. Sladkosti, od ktorých sa nepriberá sa tak stali motiváciou aj návodom, ako si zamaškrtiť a nepribrať. V duchu hesla Sme to, čo jeme ponúkajú aj bonus, čo pridať do koláča pre krásnu čistú pleť, lesklé vlasy a pevné nechty aj nervy.

DSC_7169

Ako vyzerá Vaša kuchyňa? Je skôr nová, moderná, plná elektorniky, alebo v nej máte veci už od nepamäti, na ktoré nedáte dopustiť?

Vlastnú kuchyňu som si zariadovala pred piatimi rokmi, je moderná s množstvom “náradia” a šikovných pomôcok na pečenie, samozerjme najmä s milovaným zeleným Kitchen Aidom. Ten so mnou odpiekol už veru tisícku koláčov.

Ako vyzerá vo Vašej rodine štedrovečerné menu? Ste skôr tradičný typ, alebo skúšate každý rok niečo nové?

Všetci muži v našej rodine sú dosť konzervatívní, a kedže sa na sviatky stretávame rozšírenej zostave, pripravujeme klasické slovenské menu: oplátky s medom, orechami a cesnakom, kapustnicu, zemiakový šalát bez majonézy a ryby – kapra alebo pečenú pražmu s bylinkami. Túto klasiku dodržujeme odjakživa a týka sa aj sladkého. Na štedrovečernom stole má byť sedem druhov koláčov. Moje linecké kolieska, makový a orechový závin, orechové sucháre, mrkvové guličky, biskupský chlebík a špaldové medovníčky sú všetko už recepty, od ktorých sa nepriberá, chlapom to ale neprezrádzame, naozaj chutia ako od starej mamy.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

Biskupský chlebíček piekla na sviatky vždy moja babka. Milovala som na ňom horkú čokoládu a dobroty vnútri. Starý recept som oprášila a vylepšila, je úplne bez múky!

CESTO

  • 125 g masla
  • 100 g hnedého trstinového alebo kokosového cukru
  • 4 vajcia
  • 150 g mletých mandlí
  • 50 g strúhanej horkej čokolády
  • 30 g hrozienok
  • 20 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek
  • 50 g na kúsky nalámaných orechov – mandlí, vlašských, lieskových
  • 30 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov

POLEVA

  • 100 g horkej čokolády
  • orechy na ozdobenie
  • ovocný džem na potretie – najlepšie pomarančový, marhuľový alebo ríbezľový
  • forma na pečenie – klasický srnčí chrbát

DSC_6923

1, Srnčí chrbát vymažem maslom a vysypem strúhankou alebo mletými orechami.

2, Zmäknuté maslo s cukrom vyšľahám do peny, potom postupne zašľahám žĺtky.

3, Z bielkov vyšľahám tuhý sneh.

4, Do žĺtkovej hmoty vmiešam zmes mandlí, čokolády, citrónovej kôry, hrozienok, kandizovaného ovocia, sušených sliviek, orechov a kypriaci prášok.

5, Nakoniec do celého zľahka zapracujem sneh z bielkov. Cesto rozotriem do pripravenej formy.

6, Chlebík pečiem pri teplote 160 °C približne 45 minút. Či je cesto prepečené, vyskúšam drevenou špajľou.

7, Biskupský chlebík nechám trochu vychladnúť a opatrne vyklopím na kuchynskú mriežku alebo drevenú dosku. Povrch potriem džemom, až potom ho nechám úplne vychladnúť.

8, Zatiaľ si roztopím v teplom vodnom kúpeli čokoládu, ktorou polejem vrch chlebíka a dozdobím orechmi.

ČOKOLÁDOVÝ ZÁVIN S TVAROHOM A MALINAMI

Potrebujeme:

  • Na cesto: 6 vajec, 190 g prírodného trstinového cukru, 60 g kakaa, 10 g masla na potretie plechu
  • Na krém: 100 ml smotany na šľahanie, 250 g nízkotučného tvarohu, 2 lyžice medu, 150 g malín, kakao na posypanie
  • Závin pečiem na veľkom obdĺžnikovom plechu veľkosti 23×33 cm.

115_cokozavin

Plech vyložíme papierom na pečenie a natrieme ho zmäknutým maslom. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Bielky so 120 g cukru vyšľaháme dotuha, žĺtky vyšľaháme zo zvyšným cukrom do peny. Do žĺtkovej peny pridáme po častiach sneh z bielkov a preosiate kakao a opatrne premiešame. Cesto rozotrieme na plech a pečieme maximálne sedem minút. Upečený plát necháme na plechu vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme do tuha a primiešame k tvarohu. Ochutíme medom. Pomocou druhého plechu plát obrátime a opatrne stiahneme papier. Korpus obrátime, natrieme krémom, poukladáme naň maliny a stočený dáme do chladničky stuhnúť.

TIP: Rolovanie cesta chce prax, ktorú získate skúšaním a opakovaním. Nebojte sa toho. Ak sa vám predsa cesto roztrhne, znamená to, že sa pieklo dlhšie ako malo a zostalo suchšie. Zachránite ho tak, že ho pokvapkáte amaretom alebo iným alkoholom a potom ho ešte jednoducho zlepíte natretým krémom.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

SKSN_3D_obalka_web_L

Zapáčil sa vám príbeh Emy Tekelyovej a jej pohľad na moderné pečenie? Od 12.12. do 13. 12. 2015 sme pre vás pripravili špeciálnu predvianočnú súťaž o tri knižky!  Súťažný formulár ste mohli nájsť TU!

A máme už i našich výhercov! Gratulujeme a knižku a výherný email zasielame Miroslave Valigurskej, Barbare Cambalovej a Antónii Bučikovej!

Veríme, že sme vám článkom i súťažou urobili radosť!

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Ema Tekelyová

„Som absolventkou módneho návrhárstva na Viedenskej Herbstrasse a mám tiež vo vrecku diplom z kunsthistórie Viedenskej univerzity so špecializáciou na historické parky a záhrady a históriu módy. Vďaka rakúskym koláčikom a zákuskom som pochopila, že makovník má mať veľa maku a nie veľa cesta, tvarohový koláč nemusí chutiť po margaríne a čokoládová torta vie byť z pravej čokolády.

Milujem sezónne ovocie (aj zeleninu), preto ma v lete často nájdete rýpať sa v záhrade. Vyprážaný syr, kvalitné presso a dobre vychladenú plzničku! Pohyb na čerstvom vzduchu… v rodine ma volajú Huževka – každý šport robím s nadšením, aj keď v ňom vôbec nevynikám. V pár veciach mám absolútne jasno: milujem svoju rodinu, psa Angie a Adama, detektívky Jo Nesboa, škandinávsky dizajn a Depeche Mode. A áno, som dcéra známej moderátorky Emmy Tekelyovej. Je to teda fakt – mama má Emu a Ema má mamu!“

Leave A Reply

Navigate