Ema Tekelyová a jej tipy na prežitie dlhej zimy

Doma jej nesmú chýbať zapálené sviečky a praskajúci oheň v krbe. Na zahriate odporúča domáce mleté čili a lahodnú čokoládu, do ktorej si namočíte vlastnoručne vyrobené churros. Inšpirujte sa aktuálnym receptom, ktorý pre vás Ema Tekelyová ako šéfredaktorka časopisu Dobré jedlo pripravila so svojím tímom. Sladké dobroty servírovali na kúskoch z Bonami a Ema pridala aj ďalšie Srdcovky, ktoré jej padli do oka!

Čo odporúčate zaradiť do jedálnička, keď je vonku mrazivo?

Ema Tekelyová: Jednoznačne domáce mleté čili, ktoré pridávam skoro do každého jedla. A ako hovoria foodtrendy pre rok 2017, slovenské pikantné zásoby doplňte o exotické biokoreniny: harissu (tuniská čili pasta), pálivú omáčku piri piri, marocký ras el hanout (mix z 20 štipľavých surovín) a šičimi (japonské korenie zo siedmich ingrediencií).

Aký intriérový doplnok nesmie u Vás doma chýbať, aby ste si vytvorili hrejivý pocit domova?

Ema Tekelyová: Moja rodina vie, že sviečky a svietniky milujem. V zime si útulnú atmosféru doma vytváram množstvom zapálených sviečok a praskajúcim ohňom v krbe.

Tanier z kolekcie Brandani krásne oživí svetlý stôl.

Prečo ste vybrali do časopisu Dobré Jedlo práve tieto recepty, čím ste sa inšpirovali?

Ema Tekelyová: Okrem ľahkých a zdravých detox receptov plných vitamínov či dobroty s feniklom, sme sa zamerali na slovenskú kuchyňu. Pripravili sme jednoduché recepty, v ktorých sme oživili staré dobré slovenské krúpy a tiež fantastické sladké fašiangové recepty. Čitatelia si podľa fotopostupu krok za krokom môžu urobiť nadýchané šišky, ale aj tvarohové fánky či v rúre pečené božie milosti.

Churros s horúcou čokoládou:

25 kusov, príprava 15 minút + chladenie

Na churros:

  • 1 pohár vody
  • 125 g masla
  • štipka soli
  • 1 pohár hladkej múky
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • 3 vajcia
  • práškový cukor zmiešaný s mletou škoricou
  • masť alebo olej

Na čokoládu:

  • 1 smotana na šľahanie
  • 150 g tmavej čokolády
  • 1 lyžica portského vína
  • štipka soli
domáce churros na tanieri Bonami
Domáce churros podávajte vo vyššej miske. Redakcii Dobrého jedla zvolila značku Costa Nova.

Postup:

1. Najprv urobte odpaľované cesto: V hrnci s hrubým dnom nechajte zovrieť vodu. Pridajte do nej maslo a štipku soli. Miešajte, kým sa maslo nerozpustí. Potom pridajte múku zmiešanú s vanilkou a miešajte, až sa cesto začne odlepovať od dna hrnca. Odstavte a hmotu nechajte vychladnúť.

2. Do vychladnutej zmesi zašľahávajte vajcia. Kým vhodíte do hmoty ďalšie vajce, uistite sa, že predošlé je dobre zašľahané. Hotovú hmotu preložte do cukrárskeho vrecka so zubatou špičkou.

3. Pripravte plech a potrite ho olejom. Naň vytláčajte z vrecka paličky a keď budú všetky vytlačené, rozohrejte olej alebo masť na panvici. Paličky smažte do zlatista a ešte horúce posypte práškovým cukrom zmiešaným so škoricou.

4. Pripravte čokoládu: Smotanu na šľahanie zohrejte, nesmie však vrieť. Teplou smotanou zalejte čokoládu a nechajte pár minút postáť. Potom ju rozmiešajte do hladka. Čokoládu môžete dochutiť portským alebo štipkou soli.

A ktoré ďalšie kúsky z Bonami padli Eme do oka?

„Milujem čistý eklektizmus, aj preto mám aj doma pri jedálenskom stole každú stoličku inú. Dodržiavam však pravidlo, že farby musia spolu harmonicky ladiť,“ vysvetľuje Ema.

1. Stolička Langue 2. Stôl RGE Trim 3. Stolička Clayre & Eef

V interiéri sa jej páčia však aj výrazné solitéry: „Tento koberec pôsobí na pohľad ošarpano, akoby svoje najlepšie časy mal za sebou, ale pravda je presne opačná!“

Značku Safavieh si zamilovala aj Ema. Učaroval jej vintage koberec Amala.

„Moja rodina vie, že sviečky a svietniky milujem. V zime si útulnú atmosféru doma vytváram množstvom zapálených sviečok a praskajúcim ohňom v krbe,“ prezrádza šéfredaktorka.

1. Svietnik Countryside 2. Hrnček Penguin 3. Tanier Tejo

Foto Ema Tekelyová na Bonami
Ema Tekelyová je šéfredaktorkou milovaného mesačníka Dobré jedlo. Okrem toho vedie blog Sladká Ema a vydala sériu úspešných kníh Sladkosti, od ktorých sa nepriberá. Riadi sa heslom, že všetko sa dá, len sa musí chcieť a voľné chvíle najradšej trávi s rodinou. V domácej knižnici má detektívky Jo Nesboa a keď potrebuje vypnúť, zamieri do záhradky.


Článok vznikol v spolupráci s časopisom Dobré jedlo.

Leave A Reply

Navigate