Bistro Pigis, sviežosť servírovaná (aj) na Bonami tanieroch

Dôkaz o tom, že trendy v stravovaní a interiérovom dizajne sa nezastavili v Bratislave, nájdeme aj v Banskej Bystrici pod menom Bistro Pigis. Zdravé obedy, omamné koláče a usmiati ľudia všade navôkol. Tak čo, nájdete si chvíľku?

IMG_6888
Tu nájdete vintage štýl v tej najlepšej forme!
IMG_9445
Farebné skvosty na tanieroch z Bonami. Títo sa fakt našli!

Lokálne = dobré

Hlavným znakom bistra je lokálnosť. Tú môžete nájsť v jedle, ale aj v jeho zariadení. V teplých mesiacoch na vás pri vstupe do bistra zapôsobia debničky s nasadenými rastlinkami, ktoré vizuálne osviežia špeciality pripravené v miestnej kuchyni. Interiéru vládne drevo a sklo. Protiklady, ktoré však vhodným použitím navodia pocit domova – akoby ste vkročili do obývačky svojmu priateľovi.

IMG_2953
V bistre Pigis vedia, že najlepšie chutí domáce.
pigis
V interiéri nájdete veľa dreva. O útulnosti tu vedia svoje.

Je to v detailoch

Jednotlivé detaily v podobe drevených rámikov s fotografiami na stenách, sklenené vázy s čerstvými (v lete poľnými kvetmi), prestieranie s károvanými obrúskami, starožitný klavír v útulnej zadnej časti – to všetko je snaha o príjemnú domácu atmosféru.

_kava
Káva z lokálnej pražiarne zmení pitie na milovaný rituál.
_ranajky1
Voňavá káva a lahodný koláč. Kto by si nenašiel chvíľu na odpočinok?

Dekorácie, rodinné hobby

O dekorácie sa stará samotná majiteľka Romana Ďurišová a jej mama Darina. „Rady vytvárame rôzne dekorácie vlastnoručne. Môj otec s bratom sa venujú výrobe sklenených interiérových prvkov a tak sa celá rodina dopĺňame,“ hovorí Romana. „V interiéri máme aj vintage veci, ale snažíme sa to dobre skombinovať a doplniť práve aj o moderné kúsky, aby celý dojem pôsobil útulne a vzdušne.“

bylinky zmensene
Drobnosti, ktoré vám pripomenú tie najlepšie veci z detstva.
_kvety
Sklo tu nepôsobí chladne. S drevom tvoria spokojný pár.

Kto bude vedľa vás sedieť?

Do bistra si radi nájdu cestu rodiny s deťmi, zaľúbené páry, ale aj partie kamarátov, ktoré sa pravidelne zúčastňujú vedomostného kvízu. Bistro je obľúbené aj medzi miestnymi pracujúcimi, ktorí sa pri dúšku výberovej kávy z miestnej pražiarne Illimité stretávajú s obchodnými partnermi. Ku káve patria zákusky, ktoré v bistre pečie cukrárka Janka každý deň čerstvé. Záľubu v pečení a zdobení tort má aj samotná majiteľka. Spolu tak pripravujú zákusky aj na svadby a candybar z Pigis je túžbou nejednej nevesty z pod Urpína.

_IMG_8886
Páry, rodičia aj zaneprázdnení biznismeni. Čas na atmosféru bistra si nájde každý.
IMG_7546
Káva a kvety. Čo viac si na popoludňajšiu siestu môžete želať?

Kuchynské skvosty na tanieroch z Bonami

Základom každého bistra je však kuchyňa. Tá sa opiera o produkty miestnych farmárov a zeleninu dopestovanú vo vlastnej záhradke. Šéfkuchár Pavol Búci denne komunikuje s dodávateľmi bio hovädzieho mäsa z farmy Turová či s rybármi zo Slovenskej Ľupče, ktorí do bistra dodávajú tie najvyberanejšie kúsky. Z nich varí tradičné ale aj inovátorské jedlá. Potrpí si aj na vizuálnu prezentáciu jedla. Napríklad na farebných tanieroch z Bonami ♥

IMG_6675
Modrá je dobrá. A domácim občerstvením ešte lepšia!
IMG_5065
Modrá nepatrí len do Stredomorskej kuchyne. Taniere z Bonami našli svoje miesto aj v Banskej Bystrici.

Leave A Reply

Navigate