5 originálnych nepečených cukroviniek pre vaše zdravé Vianoce!

Aj vy sa už nekonečne tešíte na to najkrajšie obdobie roka plné pohody a radosti? A viete, že tentokrát si ho môžete užiť sladko a zároveň aj neuveriteľne zdravo? Poďte si skutočne vyskúšať, aké to je pripraviť na sviatky nepečené dobroty, v ktorých nie je ani gram múky či rafinovaného cukru!

Všetky cukrovinky sme za vás odskúšali na vlastných chuťových pohárikoch. A keď sme to zvládli my, zvládnete to tiež! No ak by ste predsa len potrebovali trošku viac pomoci, neváhajte siahnuť po niektorom z našich vychytaných pomocníkov, na ktoré ani my nedáme dopustiť!

  • Raw kakaovníci

raw-kolaciky-6566

raw-kolaciky-6558

½ šálka mandlí

½ šálka vlašských orechov

1 a ½ lyžice kvalitného kakaa

3 lyžice kokosového oleja

Mandle a vlašské orechy zmixujeme osve. Potom k nim pridáme kakao a kokosový olej a v miske vypracujeme tuhšie cesto. Keď je cesto dostatočne premiešané a spracované, namočíme si ruky a tvarujeme guličky, ktoré položíme na sušiaci plát a stlačíme palcom. Na vrch kakaovníka pridáme kešu alebo vlašák. A máte to! Príprava vám zaberie sotva 20 minút 🙂

  • Brownies inak

raw-kolaciky-6588

150 g mandlí

50 g vlašských orechov

2 lyžice škorice

1 šálka ďatlí

4 lyžice kvalitního kakaa

Ďatle si dopredu namočíme vo vode aspoň na desať minút. Oba druhy orechov rozmixujeme na múku. Zmiešame s kakaom a škoricou a premiešame. Namočené ďatle s menším množstvom vody zmixujeme na kašu a pridáme ku našej zmesi. Vytvorí sa nám hutná hmota, ktorú jemne naložíme do košíčkov. Veríme, že vám sa to podarí trošku lepšie ako nám. 🙂

  • Hruškové kokosky

raw-kolaciky-6582

 1 veľká hruška

6 lyžíc strúhaného kokosu

2 lyžice medu

1 hrnček strúhaného kokosu

V mixéri rozomelieme 6 lyžíc strúhaného kokosu na kašu, pridáme hrušku bez jadrovníka a všetko spolu zmixujeme. Do mokrej zmesi pridáme hrnček kokosu a med. Zamiešame čo nám vareška bude stačiť a v ruke vytvarujeme guľky, ktoré sušíme minimálne 7 hodín v sušičke. Voila, hruškové kokosky sú na svete. Ale dlho nebudú!

  • Kakaové guľôčky

raw-kolaciky-6570

raw-kolaciky-6584

½ šálka mandlí

½ šálka kešu

5 sušených ďatlí

1/8 šálky sušeného kokosu

2 lyžice kvalitného kakaa

2 lyžice medu

4 lyžice kokosového oleja

štipka vanilkového extraktu

na obalenie kakaový prášok

Pozor pozor, prichádza jasný favorit odskúšaný na mlsných jazýčkoch všetkých kolegov! Najprv namočíme kešu minimálne na 2 hodiny a ďatle na 15 minút do vody. Potom zmiešame všetko v mixéri do hustej pasty. Z pasty následne rukou vytvoríme guličky, ktoré obalíme v kakau a dáme vychladiť do chladničky aspoň na hodinku. To bola jediná doba, kedy sa guľôčok nikto nedotkol. Garantujeme, že u vás doma to bude podobné.

  • Mrkvovo jablkové perníčky

raw-kolaciky-6586

1 šálka drte, ktorá ostala po odšťavnení z jablka a mrkvy

1 šálka ľanového semiačka (dopredu namočeného)

1 šálka kešu orieškov (nemamočených)

2 lyžice medu

1 lyžička škorice

2 lyžice šťavy z citrónu

kokosový olej na vymazanie

Všetko spolu rozmixujeme v silnejšom mixéri. Ak by sa vám zmes stala nedostatočne pevná, a keďže ju potrebujeme rozvaľkať, pridajte ešte kešu oriešky. Pripravené cesto naneste na plát pečiaceho papiera, ktorý si dopredu pomažete kokosovým olejom, aby sa vám naň nelepilo cesto. Na cesto potom priložte druhý kus pečiaceho papiera, ktorý olejom pomažte tiež. Cez papier vyváľajte cesto s hrúbkou okolo 3 mm.

Následne z neho vykrajujte rôzne motívy. Či už to budú srdiečka, hviezdičky, alebo snehuliak záleží len na vás. Perníčky sušíme v sušičke minimálne 7 hodín.

Páčili sa vám naše recepty? V tom prípade nič nebráni, aby ste si ich vyskúšali tiež a vianočné sviatky si osladili aj bez zbytočného priberania. No nezabudnite, jeme hlavne očami! Neváhajte sa preto tento rok prekonať a vytvoriť štedrovečernú tabuľu ako z filmu. Jednoduchšie to už byť nemôže – zvoľte hlavne veľa červenej a zlatej, alebo sa nechajte zlákať nejakou maličkosťou z našich kampaní.

Prajeme dobrú chuť a veselé „vypekanie“

Leave A Reply

Navigate